6 август 2019 г.

Снимки: UNIVERSIDAD DE CASTILLA-LA MANCHA
Испански археолози са открили 25 гробници на знатни воини от иберийски племена. Съществува вероятност погребенията да са на хора, участвали в сражение от периода, непосредствено преди Втората пуническа война, пише Pais. Изданието уточнява, че сражението, за което става дума, е битката, в която загива Хамилкар Барка – пълководецът, водил армиите на Картаген в завоевателните походи на Иберийския полуостров; баща на прославилите се картагенски пълководци Ханибал, Хасдрубал и Магон Барка.

Специалистите смятат, че част от древен некропол в района на хълма Аларкос, който се намира близо до град Суидад Реал, се отнася към втората половина на III век пр.н.е. Това е времето, по което Хамилкар води активни бойни действия на територията на Пиринейския полуостров срещу местните иберийски племена.


От откритите 25 погребения две принадлежат на жени, които са погребани заедно с оръжия.
Други три погребения се открояват с пищността на погребалните дарове: открити са множество оръжия, предмети от конска сбруя и няколко украшения.

В едно от погребенията са открити кости от овце. След като анализират внимателно находката, учените са достигнали до заключението, че в жертва - само за това погребение - са пренесени най-малко 222 животни.


За починалите представители на аристократични родове по онова време погребалният обряд предвижда кремация, като прахът им се съхранявал в специални съдове.



Според предварителните анализи, една от гробниците принадлежи на вожд на едно от иберийските племена. Гробницата е изградена от огромни, внимателно обработени каменни блокове.


Хамилкар Барка загива в битка с иберите през 228 г. пр.н.е. Картагенският пълководец обсажда Хелика (днес град Елче). Древноримският историк Корнелий Непот пише, че Хамилкар загива в битка с ветоните. Според друг римския историк - Апиан, без да уточнява кои са враговете му, картагенският пълководец пада в сражение, в което армията му е победена с хитрост - срещу обсаждащите Хелика картагенци били изпратени бикове, впрегнати в каруци с горящи дърва и слама.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...