13 юли 2018 г.


Разрушителното земетресение, което нанесе щети в централната част на Мексико през септември 2017 година, води и до едно забележително откритие: останките от храм, посветен на бога на дъжда в една от пирамидите на ацтеките.

Храмът, посветен на божеството, наричано Тлалок, се намира в пирамидата Теопанцолко в Куернавака, щата Морелос. Отнася се към културата тлахуика, развила се в региона.

След мощното земетресение през септември 2017 година „в пирамидата се наблюдават значителни размествания в структурата на ядрото ѝ“, казва археологът Барбара Кониека от Националния институт по антропология и история (INAH).


Най-големи са щетите на върха ѝ, където са открити два храма – един, посветен на централноамериканския бог на слънцето и войната, Уицилопочтли, а другият – на бога на водата, дъжда и плодородието, Тлалок.
„Подът на двете светилища е хлътнал и се е огънал, което компрометира целостта и стабилността им“, добавя Кониека.



Експерти на INAH извършват обследване с радар, за да проучат структурата на пирамидата и така попадат на следите от новооткрития храм на Тлалок.

Предполага се, че структурата датира към 1150 година. Експертите твърдят, че е с дължина около 6 и ширина от около 4 метра. Открити са керамични останки и кадилници, типични за културата тлахуика.


Малко след обяд местно време на 19 септември 2017 година, централната част на Мексико е разтърсена от земетресение с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер. Трусът стана причина за смъртта на 369 души, предимно в района на столицата Мексико сити, припомня AFP.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...