2 юли 2018 г.


Триизмерна, реалистична реконструкция на образа на Гай Юлий Цезар разкрива как вероятно е изглеждал приживе прочутият римски диктатор. Наяве излизат и странните пропорции на главата му.

Възстановката на образа на Цезар бе представена миналата седмица в Националния музей по античността в Лейден, Холандия, в рамките на представянето на новата книга на археолога Том Бютендорп. Той, съвместно с археолога и антрополог Мая д‘Холоси, създават триизмерни дигитални изображения на два антични мраморни бюста на Цезар. Портрети на римския пълководец, изсечени на монети, са използвани от експертите, за да допълнят липсващите характеристики на главата – предимно е почерпена информация за ушите и носа му. След сканирането д‘Холоси използва глина и силикон за да създаде образът на римския диктатор, който вероятно е най-близък до същинския Цезар – пронизителен поглед на почти черни, близко разположени очи и характерното оредяване на косата му.

„Не го представих да изглежда щастлив или приятелски настроен. Той все пак е военачалник, готов да жертва собствените си воини, за да отнеме живота на противниковите“, коментира пред холандския вестник HLN д‘Холоси.

Реконструкцията освен това показва „непропорционалното издуване“ на главата на Цезар. Не е ясно, защо и как главата му е придобила необичайната си форма. Мълвата отдавна твърди, че Цезар се появява на бял свят посредством „цезарово сечение“, но този слух може да се приеме за опроверган. Подобни интервенции са извършвани само при мъртви или умиращи родилки, а за майката на Цезар, Аврелия Кота, има много свидетелства и документи, че доживява до зрялата възраст на сина си.



От друга страна, черепните аномалии са доста често срещани. Черепът на новородените е много пластичен. По време на раждането всяка сила, приложена върху главата на бебето, може да доведе до „драматични деформации“. Често тези изкривявания се нормализират за кратко време, но ако бъдат оставени без внимателно лечение, може да останат като постоянни промени на черепа на детето. Съществуват исторически сведения за общности по цял свят – от Централна Америка до Европа и Азия – които умишлено са деформирали черепите на децата си.


Археолозите, извършили реконструкцията, смятат, че деформацията на главата на Цезар вероятно е резултат от естествени причини. „Гинеколози ни консултираха и споделиха с нас, че подобни случаи се наблюдават при тежки раждания. Смятаме, че скулпторите и художниците от античността не се е налагало да си измислят, защото по онова време на мода са реалистичните портрети“, подчертава Бютендорп.

Бюстът с новата въстановка на лика на Гай Юлий Цезар ще бъде изложен в музея до август тази година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...