3 юли 2018 г.


Това е моментът на раждане на планета, който досега се оказваше неуловим за астрономите. Но вече е потвърдено, че експертите са успели да запечатат за пръв път образа на начина, по който се формира планета. На снимката се вижда ярко петно – зараждащата се планета – която се движи през облака от прах и газ около млада звезда, водеща се в каталозите като PDS70. Светилото се намира на около 370 светлинни години от Земята.

Черният кръг в центъра на изображението, вляво от планетата, е филтър, който блокира светлината от звездата, за да може да се видят другите обекти в системата. Снимката е заснета от инструмента „Сфера“ на Европейската южна обсерватория. Зараждащата се планета е газов гигант с маса, надвишаваща масата на Юпитер. Обикаля около звездата си на дистанция, съпоставима с тази, на която Уран обикаля около нашето Слънце. Допълнителните анализи показват, че планетата има облачна атмосфера и температура от около 1000 °С.

“Подобни дискове около млади звезди са местата, където се раждат планети. До този момент сме забелязали само няколко кандидати, в които да присъства „бебе планета“, обяснява Мириам Кеплер от Института по астрофизика „Макс Планк“ в Германия, която е водещ автор в изследването, резултатите от което са публикувани в списание Astronomy and Astrophysics. Наблюденията с други базирани на Земята инструменти, до този момент не можеха да дадат потвърждение за действителността на улавянето на формираща се планета.

„Проблемът е, че досега, повечето от тези кандидат-планети можеха да се окажат просто особености на съответните протопланетни дискове“, обяснява тя. „Предимството на нашето наблюдение е, че засякохме [новата планета] с помощта на няколко различни инструмента за наблюдения, в различни диапазони от спектъра и през различни години“, добавя Кеплер.



Млади планети и по-рано са идентифицирани с помощта на космическия телескоп „Кеплер“. Но методът, използван от телескопа, също си има своите ограничения, тъй като той разчита на това, да улови спад в светимостта на звезда, когато планета преминава пред нея, спрямо точката, от която се води наблюдението. „Специалното в новата планета е, че можем да я заснемем пряко, за разлика от онези, които са засечени от телескопа „Кеплер“, но за тях съдим по косвени признаци“, подчертава Мириам Кеплер. „В нашия случай имаме изображение на планетата, заснето „пряко“ на мястото, където се заражда – протопланетния диск. Това също е от съществено значение, защото от дълго време експертите се опитват да си представят как всъщност се формират планетите, и по-точно – как от праха и газовете в диска се оформя планета; сега можем да наблюдаваме процеса пряко“

Мириам Кеплер добавя, че звездата, около която обикаля новородената планета, е на възраст едва от пет-шест милиона години, което означава, че планетата е още по-млада.

Сега предстои астрономите да продължат с наблюденията, за да видят как се развива планетата. Освен това ще проследят и орбитата ѝ около звездата, а това ще им отнеме време – изчисленията сочат, че ще са нужни 120 години за една обиколка на младата планета около звездата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...