30 юни 2018 г.


Археолози са открили черепа на жител на Помпей, за когото по-рано се предполагаше, че е бил обезглавен от масивен каменен блок, стоварил се отгоре му по време на изригването на вулкана Везувий през 79 година. Новата находка кара учените да преосмислят историята за последните мигове от живота на този човек, пише представител на археологическа парк Помей в профила си във Facebook.


Скелетът на мъжа, загинал, когато е бил на около 30-годишна възраст, беше открит в края на май в горните слоеве на по-дребните вулканични изхвърляния – лапили. Тогава учените изказаха предположението, че този човек е преживял началото на изригването на вулкана Везувий и при опита си да напусне Помпей, е бил затиснат от голям каменен блок. Ударът го е размазал и буквално обезглавил. Изследователите освен това установяват по костите му признаци за инфекция, локализирана в областта на глезена на загиналия. Това ги кара да спекулират, че мъжът най-вероятно е бил инвалид, трудно се е придвижвал и не е можел да бяга бързо.


Но при разкопки в малко проучения към момента „Район V“ в Помпей, археолозите са открили и черепа му, който лежи отделно от тялото. Черепът се оказва абсолютно неповреден. Предполага се, че може да се е изтъркулил по време на строежа на тунел през XIX век, когато част от земните маси в този район са се срутили.



По думите на специалистите, с оглед на новите свидетелства, мъжът не е загинал от падането на каменния блок. Причина за смъртта му е задушаване, причинено от пирокластичния поток, а каменният блок се е стоварил върху вече безжизненото му тяло. Сега археолозите, с помощта на медицински експерти, провеждат детайлни анализи на травмите на „беглеца от Помпей“.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...