2 юни 2018 г.


Фрагменти от папирус, текстът от който сега се приписва на Сенека Стари, се оказва, че дълго време са съхранявани в Националната библиотека в Неапол, заедно с други папируси от Херкулан. Документът е обгорен, след като е погълнат от пламъците, обхванали Херкулан след изригването на вулкана Везувий.

Текстът върху папируса е от "Historiae ab initio bellorum civilium" („История от началото на гражданската война“, известен още и като "Oratio in Senatu habita ante principem") и е дело на Луций Аней Сенека Стари. Луций Аней, наричан и Оратора, живее между 54 г. пр.н.е. и 39 г. Баща е на прочутия философ Луций Аней Сенека Млади. Сенека Стари е родом от Кордоба (Испания), но целият му живот преминава в Рим, където почива през 39 година от новата ера.

При разкопки в Херкулан още около 1700-тата година, са открити 125 латински папируса. Фрагментите от каталогизираният като PHerc 1067 папирус са изследвани от филологът Валерия Пиано, която успява да разчете текста и да идентифицира автора му.

Предварителните проучвания сочат, че това е работа с много висок стил, отличаваща се с елегантността както на съдържанието, така и на формата. Първата хипотеза, която обаче много бързо е отхвърлена, е, че текстът принадлежи на Луций Манлий Торкват (политик от патрицианския род на Манлиите).



Оцелелите 16 фрагмента са от един и същ 13-метров папирусов свитък. В текста са засегнати исторически и политически аспекти от първите години на принципата на император Октавиан Август и от началото на управлението на император Тиберий (27 – 37 година).  В текста е записана политическа реч, в която се споменава Луций Манлий Торкват, произнесена от Сенека Стари в Сената пред императора. От споменаването на името на живелия далеч по-рано политик идва и първоначалната грешка по отношение авторството на документа.


Внимателното проучване от филолога е извършено с помощта на най-модерните технологии. С използването на мощни микроскопи и техники за заснемане в различни диапазони на спектъра, става възможно да се възстанови латинския текст и да бъде прехвърлен в дигитален носител.


Папирусът PHerc 1067 съдържа единствените към момента доказателства за писмена работа, дело на Сенека Стари. С това окончателно се слага край на наложилото се от дълги години мнение, че бащата на прочутия римски философ не е написал собственоръчно нито една творба.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...