29 юни 2018 г.

Дигитална възстановка на селището
Археолози са открили в Абу Даби най-ранното известно към момента поселение на територията на ОАЕ. Експертите твърдят, че то датира от новокаменната епоха, отпреди 8000 години.

Разкопките на остров Маравах се водят от археолози на Отдела по култура и туризъм в Абу Даби. Първите заключения сочат, че това е най-ранното поселение, откривано в ОАЕ. Според радиовъглеродните анализи, откритите останки от сгради са на възраст около 8000 години. Това препраща селището към новокаменната епоха.

В официалните съобщения за находката се подчертава, че къщите, открити при разкопките, са забележително добре запазени. Освен това се смята, че жилищата са използвани в продължение на няколкостотин години. Къщите са представлявали няколко стаи, плюс открити пространства, където са отглеждани животни и е приготвяна храна.

Общо са открити 10 къщи в селището. Начинът на структуриране на пространството и изграждането на къщите е много сходен, подчертават експертите. В момента археолозите се опитват да създадат дигитална възстановка на селището, както е изглеждало преди 8000 години.

Още нещо важно за находката: на територията на ОАЕ и преди са откривани поселения от същия период, но никога досега не са намирани останки от архитектура. В допълнение археолозите подчертават, че в експертните среди досега е прието мнението, че древните жители на ОАЕ са водели номадски начин на живот, постоянно местейки се със стадата си. Но откритията в Маравах сочат съвсем друго. Експертите са на мнение, че са налице доказателства, сочещи, че на този остров хората са започнали да усядат и да строят постоянни жилища и други структури.


Навсякъде другаде в древния Близък изток процеса на усядане е свързан с развитието на земеделието, но в Маравах се смята, че става въпрос за изцяло друга поредица от причини, довели до изграждането на постоянно селище.
Мохамед Халифа ал Мубарак, ръководител на Отдела по култура и туризъм, отбелязва, че опитът и уменията на екипа от археолози продължава да дава плодове. „Работата на специалистите ни позволява да надникнем далеч назад в историята на емиратството, разкривайки ни една интригуваща и забележителна история на най-древните обитатели на територията на емирата на Абу Даби“, казва ал Мубарак пред Khaleej Times.

Останките от къщите в Маравах
Той подчертава, че откритията служат за нагледна демонстрация за най-ранните години на Абу Даби и помагат да се очертаят рамките в развитието на страната, чиято история започва толкова далеч назад във времето. „Продължаваме да инвестираме в разкопките и без никакво съмнение очакваме, че в бъдеще ще разберем още за живота на предците ни. Информацията, която получим, ще споделим с целия свят“, добавя ал Мубарак.

Експертите смятат, че в Маравах не земеделието, а богатите ресурси, които им предлага Арабския залив е убедило древните жители да се заселят и заживеят на едно място. Погледнато от този ъгъл, селището може да се смята за най-ранния пример за начина, по който възникват много по-късно голяма част от съвременните градове.


Древните хора, установили се на остров Маравах, са осъзнали, че морето може е богат източник на храна, както и на икономически възможности, които са уникални за конкретния регион, подчертават археолозите. Експертите предполагат, че древните жители са се досетили, че Заливът е древна „магистрала“, която ги свързва със съседите им. Следвайки тази логика, те са разработили и усъвършенствали „технологиите в корабоплаването“ и така са имали възможност да търгуват активно.

Открита по-рано керамична ваза, която е изложена в Лувъра в Абу Даби
Значимостта на търговските контакти става ясна от съкровището от артефакти, които са открити в археологическия обект. Един от керамичните съдове, открити по-рано на остров Маравах и в момента изложен в експозицията на Лувъра в Абу Даби, е най-ранният пример за „изцяло вносна стока“, намирана досега в ОАЕ.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...