29 юни 2018 г.


В момента и през следващите месец-два, може да видите един от най-големите астероиди в Слънчевата система, без да се налага да ползвате телескоп или бинокъл. Веста може да се види с невъоръжено око. Астероидът, който понякога бива класифициран и като протопланета, е вторият по големина обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер; по-голям е само астероидът Церера.

Понякога Веста е достатъчно ярък, за да се наблюдава с невъоръжено око. В момента случаят е точно такъв, защото астероидът преминава на минимално за последните две десетилетия разстояние от Земята. При предишното сближаване, през май 2007 година, Веста се е намирала на малко по-голяма дистанция.

Sky and Telescope обяснява, че астероидът е достигнал най-близката до Земята точка – т.нар. опозиция – на 19 юни, когато дистанцията между двете тела е била 170,6 милиона километра. Но астероидът ще може да се наблюдава с невъоръжено око поне до 16 юли. Може да видите Веста, ако гледате в посока юг-югоизток към съзвездието Стрелец. Траекторията на движение на астероида лежи близо до Сатурн, така че, ако забележите газовия гигант, на изток от него ще видите и Веста. Схемите по-долу ще ви помогнат да се ориентирате как да откриете астероида в нощното небе.


Ако разполагате с бинокъл или телескоп, ще може много по-добре да разгледате Веста. Гледката е доста впечатляваща, а възможността да се наблюдава и с невъоръжено око също е интересен феномен, като се вземат предвид дистанцията, на която се намира и собствения размер на астероида – диаметърът му е около 570 километра. Всъщност, Веста отразява голяма част от попадналата върху нея светлина – около 43 процента, което е много повече, отколкото 12-те процента, които отразява лунната повърхност. Това отражение до голяма степен не е обяснено еднозначно от астрономите. Едно от възможните обяснения е, че астероидът разполага с магнитно поле, което поддържа повърхността му „девствено чиста“.


Всъщност, ние вече сме посещавали Веста: сондата на NASA Dawn между юли 2011 и септември 2012 година беше „на гости“ на астероида, след което пое към Церера. През март 2015 година Dawn влезе в орбита около най-големия астероид в Слънчевата система и ще остане там до края на дните си.

Благодарение на близкото преминаване, не е нужно да разполагате с космически кораб, за да видите със собствените си очи Веста. Но ако големите астероиди не са ви по вкуса, полюбувайте се на Сатурн. Вчера, 27 юни, той премина максимално близо до Земята, което го прави много подходящ за наблюдения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...