22 май 2018 г.


Почина китайският археолог Чжао Канмин, на когото приписват откриването на прочутата древна теракотена армия. Съобщението е на сайта Channel NewsAsia. Археологът е починал на 82-годишна възраст на 16 май 2018 година.

Чжао е първият археолог, който започва проучването на фрагментите, открити от местни фермери. Те попадат на тях в края на март 1974 година, докато копаят за нов кладенец. Чжао става първият ръководител на разкопките на глинената армия.
Под негово ръководство на бял свят отново излизат първите от около 8-те хиляди теракотени воини, колесници и коне, съпровождащи в отвъдния свят първия китайски император Цин Шъхуанди. Гробницата на първия император, която е създадена около 250 г. пр.н.е. е вписана в списъка със Световното наследство на ЮНЕСКО. Тя е не само голяма туристическа атракция, но и символ на древната китайска художествена и военна култура.

Чжао нарежда на фермерите да съберат натрошените фрагменти от теракота и да ги натоварят на три камиона. После парчетата са пренесени до малък местен музей, където археологът започва да се опитва да ги сглоби. Скоро след това във вестниците излиза статия, в която се разказва за работата на Чжао. Публикацията привлича вниманието на властите в Пекин. На помощ на ентусиаста е изпратен голям екип археолози, за да се проведат мащабни разкопки.



Още по-късно Държавният съвет на Китай признава Чжао като първооткривател на армията от внимателно изработени глинени воини, всеки от които притежава собствени, уникални черти на лицето, облекло, оръжие и дори прическа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...