24 април 2018 г.


Около звездата WASP-104 – жълто джудже, подобно на нашето Слънце, намираща се в съзвездието Лъв, астрономите са открили планета, която поглъща от 97 до 99% от светлината, достигаща до нея.
Масата на планетата WASP-104b е сравнима с масата на Юпитер, но температурата ѝ е много по-висока, защото планетата се намира в орбита много близка до светилото; времето, за което WASP-104b прави една обиколка около звездата е по-малко от 10 земни дни. Планетите, подобни на WASP-104b, се наричат горещи Юпитери. Повечето от известните ни към момента горещи Юпитери отразяват около 40% от достигащата до тях светлина, но не и WASP-104b; тя поглъща почти цялата падаща на повърхността ѝ светлина – от 97 до 99%, което я прави една от най-тъмните планети, за чието съществуване сме наясно.

WASP-104b се намира на екстремално малка дистанция от звездата си. Орбитата ѝ лежи само на 4,3 милиона километра от централното светило. На вечно насочената към звездата дневна страна на планетата температурата е толкова висока, че газовете не кондензират в горните слоеве на атмосферата ѝ и не се формират облаци. А именно облаците, както ни е добре известно от примера на Венера в нашата система, са онези, които отразяват голяма част от светлината. Някои небесни тела, например спътниците Енцелад и Европа, отразяват попадащата на тях светлина заради ледове, но ледът, както и облаците не могат да съществуват при условията на планета от типа горещ Юпитер.



Вместо облаци, WASP-104b най-вероятно е обвита в плътна атмосфера, в която има големи количества натрий и калий, които поглъщат електромагнитното излъчване във видимия спектър. Поради тази причина, учените смятат, че дневната страна на планетата отразява съвсем незначителни количества светлина.

Обикновено, горещите Юпитери биват откривани по метода на транзита, като се регистрира периодично намаляване в светимостта на звездата в онези моменти, когато планетата преминава между звездата и телескопите ни. Голямата маса и малкия диаметър на горещите Юпитери позволява освен това да се откриват и малките отклонения в орбитите на звездите, около които обикалят, и които са предизвикани от гравитационното влияние на планетите.

Ако успеем да достигнем до WASP-104b, едва ли бихме я видяла като черна – по-скоро ще бъде тъмночервена, защото вместо отразена светлина, нагрятата до много високи температура атмосфера на планетата ще генерира свое собствено светене.

Най-слабо отразяващата способност за момента е регистрирана при планетата TrES-2b, която отразява само 0,1% от достигащата до нея светлина. Но с натрупването на нови данни, учените смятат, че WASP-104b може да я измести от лидерската позиция в „най-тъмните“ планети.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...