24 април 2018 г.


В малкото английско градче Раундс в графство Нортхамптъншър, археолози разкриха напълно хендж, открит още през 70-те години на ХХ век. Хендж се наричат монументалните конструкции, изградени от хората, живели в Европа през мезолита и неолита. Обикновено се състоят от няколко пръстеновидни ровове и вала, в които са създавани входове.  Във вътрешността на подобни структури се намират дървени кръгове, вертикално издигнати каменни монолити, погребения и т.н.

Хендж обикновено се наричат онези съоръжения, които се намират във Великобритания (а вероятно най-познатият от тях е Стоунхендж), но подобни структури има и в Централна Европа – в Германия, Австрия, Словакия, Чехия. Не е докрай изяснена функцията на тези паметници. Предполага се, че са били използвани като гигантски календари или за провеждането на ритуали. Освен това, не е ясно и как са подбирани местата, на които да се изграждат съоръженията.


Хенджът в Раунсд, както беше споменато, е открит още през 70-те години на ХХ век; контурите му са забелязани на снимки, направени от самолет. Наричат го Котон Хендж. През 80-те и 90-те години на мястото се провеждат разкопки, но са разкрити само отделни участъци от цялата конструкция.



Новите разкопки започват, заради разширяването на индустриалния парк „Уорт“. Сега вече Котон Хендж е нацяло разкрит. Оказва се, че се състои от два рова, пръстта от които е използвана, за да се издигнат валове. Диаметърът на цялата структура е около 100 метра. Във вътрешността му не са открити каменни монолити.
Според специалистите, датировката му е от края на неолита, приблизително – III – средата на II-то хилядолетие преди новата ера.

Предполага се, че Котон Хендж е част от по-обширен комплекс от ритуални съоръжения. Разкопките в Раундс все още не са приключили и ще продължат през следващите няколко седмици, пише ВВС.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...