25 април 2018 г.


Забравете за водата с лимон и екстравагантните смутита. Ексцентричните смеси, разбити в миксер и всевъзможните “био”напитки, които тръбят, че могат да “детоксикират” организма ви, всъщност са поредната реинкарнация на зеления хайвер.

Доктор Джой Дъбост, диетолог, учен, занимаващ се с проблемите на храненето и говорител на Academy of Nutrition and Dietetics* казва: “Винаги съм търсела научната обосновка, с която да мотивирам своите съвети по отношение на храненето.  До този момент обаче, не съм открила никаква научно обоснована подкрепа зад пречистващите или детоксикиращите организма диети, които целят намаляване на теглото или подобряване на здравословното състояние”.

Думичката “пречистване” се използва за голяма част от диетите – от онези, които са простото заместване на едно или две хранения дневно с консумацията на плодове или зеленчуци, до по-екстремните типове, които се състоят само в пиенето на подправена вода в продължение на седмица или повече. Екстремните диети, освен, че никога няма да изместят по-традиционните, нямат и дълготраен ефект.

Д-р Дъбост подчертава в интервю за списание "Time", че не само липсва всякаква научна обоснованост на пречистващите диети, но и е абсурдно да смятате, че приемането на екзотични комбинации от пюрирани  сокове, може да направи нещо с “изчистването на  организма от отровите”.
“Вашето тяло има много мощни механизми за извеждане на токсичните вещества. Затова се грижат черния дроб, бъбреците, гастроентериалния тракт и дори кожата”, казва специалистката. “Поглъщането на някаква напитка няма как да накара органите ви да работят пет пъти по-ефективно, така че цялата идея с детоксикацията е нелогична”.



“Освен това, никога не съм срещала обяснение на процесите, които активират “пречистването” и “детоксикацията” при диетите, които обещават такъв ефект. Мисля, че тази загадъчност е част от цялата привлекателност на подобни диети”, добавя Дъбост.

Погледнато по друг начин, ако консумирате нормално плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нормални количества протеини – спазвате разумен хранителен режим, който ще ви помогне да не трупате тегло и да запазите здравето си – тялото ви не се нуждае от някакви специални “пречистващи” мерки. Ако хранителният ви режим е лош, пиенето на екзотични сокове в продължение на една седмица няма да ви донесе кой знае каква полза.

“Ще свалите няколко килограма, но това ще е не от някакво пречистване на организма, а защото просто не приемате нормалната дневна доза калории”, казва д-р Дъбост. “Свалените килограми обаче много бързо ще се върнат, когато започнете да се храните по същия начин като преди”. Методът на рязко ограничаване на калориите, свързвани с диетите за пречистване, може да доведат до мускулни увреждания и усещане за постоянна  умора, както и до главоболие, раздразнителност, а не са малко и случаите на запек или обратното – постоянна диария.

Обаче, не малко са и хората, които твърдят, че се чувстват прекрасно след “пречистване на организма”? Доктор Фабрицио Бенедети, професор по невропсихология в Медицинската школа на Университета в Торино, е написал книга за плацебо ефекта, засягащ и детоскикиращите диети. “Усещанията, възприятията и чувството за добро самочувствие много се влияят от плацебо ефекта”, пише специалистът.

Бенедети цитира резултатите от скорошно изследване на Университета в Йейл. По време на проучването на участниците е даван млечен шейк. В едни от случаите изследователите са казвали на доброволците, че пият “енергийна бомба” с 620 калории, а в друг, че това е “разумен” от енергийна гледна точка шейк само със 140 калории. Млечният шейк обаче и в двата случая е все един и същ. Резултатът е, че при онези, изпили “енергийната бомба” нивото на хормоните, отговарящи за пораждането на чувството ни за глад, рязко намалява. При изпилите “здравословния” 140-калориен шейк обаче нивата на същите хормони остават значително повишени. Казано с по-прости думи – мозъкът бива излъган за хранителната стойност на млечния шейк и взема връх при координиране на усещането за глад у участниците в експеримента.



“Постоянно се сблъскваме със случаи на плацебо ефект в целия спектър на науката за здравето. Мозъкът ни е мощен инструмент, и мисля, че играе главната роля при хората, които се подлагат на драстични диети. В голямата част от случаите мозъкът е този, който се заблуждава за реалните ползи от диетите”, казва д-р Дъбост.

След всичко казано до тук, Дъбост вижда само една потенциално положителна тенденция в диетите за “детоксикация” на организма. “Някои хора се нуждаят от това, да извършат нещо коренно различно, за да преминат към по-здравословен начин на хранене”. Ако смятате, че не се храните правилно и искате да промените това, извършвайки нещо драстично и абсолютно ново за вас, може да ви подтикне да “презаредите” и да изоставите старите си навици в храненето, казва диетоложката.

Например, мнозина решават около новогодишните празници да започнат “пречистваща диета”, като в продължение на няколко дни избягват да консумират тежки храни. Това може да има и важен психологически ефект, закрепвайки новите навици в консумацията на храни, казва Дъбост. Но отново подчертава, че “доксикацията” на организма е мит и не носи никакви ползи за здравословното състояние на организма ви.

“Изумително е на какво са готови хората, за да постигнат бързи резултати. Ако подхождат със същата енергия към по-нормалните хранителни режими, без толкова резки ограничения, биха постигнали много по-добри резултати в дългосрочен план”, завършва Дъбост.

* Academy of Nutrition and Dietetics е най-голямата в САЩ организация на специалисти по диетология и хранене. В нея членуват над 72 000 учени, доктори, специалисти по хранене и изследователи. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...