10 април 2018 г.


Ново археологическо откритие в Египет: учените са открили руините на гръцко-римски храм, монети и фрагменти от скулптури. 

Археологическите разкопки се провеждат в Либийската пустиня, на около 300 километра южно от Средиземноморското крайбрежие. Находките са неочаквани: специалистите са открили останки от фасадата, двора, колоните и основите на гръцко-римски храм. Сред руините са намерили керамични съдове, монети, фрагменти от скулптури и други древни артефакти.


Храмът е построен в периода между 200 г. пр.н.е. и 300 година от новата ера. Размерите му засега не могат да бъдат точно установени. Запазили са се архитектурни елементи, декорирани с рисунки и барелефи с мотиви от гръцката и римската култура. Археолозите са на мнение, че храмът е свързан с историята на оазиса Сиуа, който се намира на около 50 километра в западна посока.


Първото споменаване на оазиса се отнася към времето на XXVI-тата фараонска династия. Там се е намирал един от най-известните храмове на бог Амон, затова и древното му название е Амониум (оазисът на Амон). Античните автори пишат, че преди да завладее Персия, Александър Македонски посещава Сиуа, където оракулът на Амон го ласкае, като възхвалява божествения му произход.


Новата находка позволява да се проследи разпространението на гръцко-римската култура в Египет след покоряването му. Особен интерес представлява въпросът около архитектурата: защо в Египет римляните най-често са строили храмове по древноегипетските канони? Тъй като около храмовете обикновено са се развивали селища, археолозите имат намерение да продължат  с разкопките, като се надяват да попаднат и на следи от жилищни сгради.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...