2 януари 2018 г.

Изключително добре запазено 1900-годишно бронзово огледало е открито при разкопки във Фукуока, Япония. Артефактът се отличава освен с фантастичното си състояние и с интригуващото послание, гравирано върху него, което е на път да се сбъдне. В официално заявление на администрацията по културното наследство на Фукуока се съобщава, че „огледалото е открито при разкопки в археологичния обект Накашима и се отнася към късния период на керамичната култура Яйои (300 г. пр.н.е. – 300 г.)“.

 Обектът Накашима се намира в квартала Хаката на град Фукуока. Обектът се намира в предполагаемата територия, на която възниква царството На – ранно държавно формирование от периода Яйои. Официалните власти подчертават, че случаите на откриване на подобни артефакти в такова добро състояние, са изключително редки.

Бронзовото огледало, изработено в Китай по време на късния период на династията Хан (25 – 220 г.), е с орнаменти, които го причисляват към т.нар. „огледала на свързаните рамки“. Артефактът е с диаметър от 11,3 см. По дизайна си огледалото се отнася към т.нар. „огледала на свързаните дъги“, а върху него е гравиран надпис, който гласи „chang yi zisun”, което се превежда като „бъдещите поколения да се възползват [от това творение] завинаги“.

 Огледалото е открито през месец април, заедно с керамични съдове, датиращи от средата и края на периода Яйои. Артефактите са намерени на дълбочина 2 метра на място, където някога се е намирало древно село. Повечето стари огледала, отнасящи се към този период, обикновено са откривани на фрагменти и покрити с патина. Този артефакт обаче е цял, непатиниран и в толкова добро състояние, че все още може да изпълни функцията си – да отрази образа на зрителя, макар и не достатъчно ясно.

Предполага се, че за запазването му е способствала влажната среда, в която е било заровено. Обектът Накашима се намира на територията на царството На, за което са запазени сведения в китайските хроники. В „Книга на късния Хан“ има пасаж, в който е записано, че „владетелят на Уа“ праща мисия в Китай през 107 година.
Друго бронзово огледало - от Санкакубучи Шинджикуйо, отразява слънчевата светлина и гравираните на гърба му шарки се проектират на стената на Националния музей в Киото. 
„Тази находка потвърждава, че в царство На [през този период] е имало влиятелен човек, притежаващ достатъчна власт и влияние, за да се сдобие с много ценното бронзово огледало, изработено в Китай. Възможно е същият този човек да е участвал в организирането на мисията, изпратена в Китай“, заявява служител от администрацията по защита на културните ценности.

 Хиденори Окамура, професор по китайска археология от университета в Токио, добавя: „Артефактът не е открит в погребение, така че огледалото е възможно да е използвано в религиозни обреди. Находката може да се окаже важна и чрез нея да се определят точно датировки на други артефакти и събития, отнасящи се към края на периода Яйои“, цитира думите му The Asahi Shimbun.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...