13 ноември 2017 г.


Астрофизици са регистрирали относително рядко случващо явление: на обърнатата в момента към Земята страна на Слънцето няма нито едно петно. По всяка вероятност и на обратната в момента страна слънчевият диска също е без петна. За второто твърдение учените не са съвсем убедени, но според снимките, направени преди 2 седмици, когато тази страна е била насочена към Земята, то може да се предположи, че наистина и там липсват белези за слънчева активност.

В период от 11 години магнитните полета на Слънцето се променят, циклично усилвайки се, а след това и отслабвайки. Броят на петната на звездата ни достига максимални стойности в началото и края на 11-годишния цикъл, а някъде около средата на периода настъпва минимумът на слънчевата активност. В годините, когато магнитното поле на Слънцето е в максимума си, се наблюдават и най-много петна и изригвания на светилото ни, които водят до магнитните бури на Земята. От своя страна,  периодът на „затишие“ – слънчевия минимум – продължава около година и поредният такъв се очаква да бъде отчетен в края на 2018 и началото на 2019 година.

Специалистите отбелязват, че наблюдаваното година по-рано почти пълно изчезване на петната на Слънцето би могло да означава, че предстоящият минимум ще бъде от „по-задълбочените“. Сам по себе си този факт – дълбок, но кратък минимум в слънчевата активност – с нищо няма да повлияе на живота на Земята. Може да се говори за някакви неблагоприятни последици, само ако се окаже, че минималната активност на светилото ни ще бъде по-продължителна от очакваното.

Но опасенията засега са напразни. Последният, т.нар. малък ледников период в историята на Земята, случил се в края на XVII – началото на XVIII век, съвпада по време с нарушаване на слънчевия цикъл; наричат този период минимум на Маундер. Тогава, обаче, активността на Слънцето замира в точката на минимума в продължение на няколко десетилетия и петна на слънчевия диск са забелязани едва след почти 50-годишно прекъсване.

Преди година екип британски учени излезе с прогноза, според която подобен малък „ледников период“ може да се случи след 15 години, когато слънчевата активност ще намалее с почти 60%. Към момента обаче, съвременната наука не разполага с необходимите данни за Слънцето, чрез които да се правят абсолютно точни прогнози за неговата активност в дългосрочен план, или поне за предстоящия период на минимална активност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...