12 ноември 2017 г.


Изследователи от Университета във Флоренция са открили етруски храм на Монте Джиови – планината на Юпитер. На върха, почти на хиляда метра надморска височина, етруските са наблюдавали мълниите, за да тълкуват по тях волята на боговете и да предсказват бъдещето.

Науката все още знае съвсем малко за религиозните практики и вярвания на етруските, затова и новината за откритието е вълнуваща за експертите и любителите на историята. Находката е още по-значима, защото е едно от малкото сакрални места в Етрурия, оцелели до наши дни. Откритието е дело на екип студенти по археология в Университета във Флоренция, водени от професор Лука Капучини. Работата по проучването и  разкопките са отнели на екипа цели шест години.

Панорамна снимка от върха на Монте Джиови
Обектът се намира на плато на билото на планинския масив, който разделя Муджело от равнините на Флоренция; мястото е над етруския град Фиезоле. Направените предварително снимки от въздуха на региона вече са показали правоъгълна земна форма в района на върха. „През 70-те години на миналия век на мястото са открити три малки бронзови и железни върхове за стрели, както и връх на копие“, обяснява проф. Капучини в статия за „Ла Стампа“. 

Останки от стените по периметъра на откритата структура
По време на последните разкопки са открити три различни пласта, които са следи от три различни периода, през които мястото е населявано. В най-стария от пластовете е открита малка структура, теренът около която е павиран. В пласта е открит литуус – железен извит жезъл, използван от жреците, за да очертаят с него границите на свещено място. Този предмет е един от най-древните образци, известни до момента, като при това е открит на територията на храм; предишни подобни находки са откривани изключително в погребения на жреци.

Фрагмент от железен литуус, открит на Монте Джиови
"Литуусът е счупен и заровен в земята насред павираната площ около структурата. От това може да се заключи, че мястото е „авгурикулум“ – небесен храм. Тоест, на това място авгурите са тълкували волята на боговете“, обяснява проф. Капучини и добавя: „Етруските са разделяли небесата на шестнадесет части, всяка от които е посветена на определено божество. Затова жреците им – авгури – е трябвало да наблюдават природните явления, като падането на мълнии, например“.

Керамичен съд от Монте Джиови
Възможно е храмът да е бил посветен на Тиния – етруската версия на римския Юпитер и гръцкия Зевс. В етруския пантеон обаче той не е единственото божество, служещо си с мълнии, чрез които да помага и наказва хората. Но Тиния е най-важният сред небесните повелители, и вероятно е дал името на планинския масив, който римляните наричат "di Giove" (на Юпитер).

Реставриран съд, открит на Монте Джиови
Новата находка оставя все така нерешени многото загадки около религиозните практики на етруските: това, което е известно на науката в наши дни, е познато благодарение почти само на латинските текстове. Може би древните етруски авгури са наблюдавали за формата, позиционирането и цвета на светкавиците, но как точно са тълкували значението на тези характеристики си остава неизвестно.


Екипът е публикувал книга със заглавие „Monte Giovi “Fulmini e saette”: da luogo di culto a fortezza d’altura nel territorio di Fiesole etrusca“, в която описва резултатите от изследванията и разкопките, които провежда на обекта от 2010 година насам.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...