12 ноември 2017 г.


Всеки ден англичаните изпиват средно около 165 милиона чаши чай, но според ново социологическо проучване, 80% от тях изобщо не го приготвят по правилния начин. А правилният начин е посочен още през 1980 година, когато Британският институт по стандартите публикува инструкция със заглавие „Метод за приготвяне на чаена настойка  за използване в сензорни тестове“. През 2013 година са внесени някои поправки и допълнения към въпросния документ.

Стандартизирането на процеса се налага, за да не възникват спорове по темата, дали неправилното приготвяне на чая не е повлияло на качеството му. В преамбюла на документа се пояснява, че „методиката се състои в екстрактиране на разтворимите съединения от сухи чаени листа, приготвяни в порцеланов или фаянсов чайник, посредством добавяне на прясно завряла вода с последващо преливане на получената течност в бяла порцеланова или фаянсова чаша за изследване на органолептичните свойства на тази течност – с мляко, без него или и в двата варианта“.

И ето какво предписва въпросната методика за правилното приготвяне на чая: Първо се изисква порцеланов чайник, в който се поставят не по-малко от два грама чай за всеки 100 милилитра вода. Капакът на чайника трябва да има отвор за излизане на въздуха, разширяващ се при нагряване. Чайните листа и водата трябва да са отмерени в указаната пропорция с точност ±2%. Размерите на чайника също са стандартизирани: диаметър 74—78 милиметра, височина 83—87 милиметра. Ако приготвяте час в пакетчета (а за тяхното качество отговарят проверките от дегустатори), то за всеки 100 милилитра вода трябва да се поставят две пакетчета чай, тъй като средно в едно пакетче има около 1,5 грама чай. Водата трябва да е току-що сварена и нивото ѝ не бива да е над 4-6 милиметра от края на чайника. Изчакването да се получи настойката трябва да продължи точно 6 минути. Чаят следва да се опитва при температура над 60, но не надвишаваща 85 градуса по Целзий.


Що се отнася до спорния за англичаните въпрос, кога да се налива млякото – преди или след запарването на чая – допустими са и двата варианта. Но пък се уточнява препоръчвания обем на млякото: за голяма чаша – 5 милилитра, за малка – 2,5 милилитра.

Джордж Оруел има свое мнение по въпроса: „Школата, предпочитаща първо да налива млякото, предлага няколко силни аргумента в подкрепа на навика си, но, според мен, моят аргумент е направо неопровержим. Ако първо налеете чая, а после добавяте мляко, ще може точно да регулирате количеството мляко. А ако постъпвате по другия начин, рискувате да налеете твърде много мляко“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...