23 декември 2018 г.


До съвсем скоро надморската височина – не само на високите върхове - е определяна с помощта на барометрични висотомери (алтиметри). Известно е, че на всеки 100 метра изкачване атмосферното налягане се понижава с 12 мм живачен стълб. На база разликите в налягането се отчита и съответната височина. Но точната формула за определяне на височината е доста по-сложна, защото се вземат под внимание още множество фактори, като например, температурата на въздуха. Отклонението при такива измервания е в рамките до 10 метра.

Освен това, измерванията се дублират с геодезични методи: върховете се наблюдават с помощта на ъгломерни инструменти от няколко различни точки с вече известни точни координати. След това с помощта на тригонометрични изчисления се определят височината и точното местоположение на върха.



В наши дни измерванията вече се правят с помощта на GPS системите, при които се постига точност в рамките на сантиметри. Този тип замервания обаче има недостатък: сигналът от GPS на места може да е недостъпен, затова барометричните висотомери все още се използват като дублиращи устройства. А и съвременните уреди от този вид постигат много по-висока точност в измерванията и се доближават по прецизност до GPS-методите за определяне на местоположение и надморска височина.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...