11 септември 2017 г.


В отдалечен регион на Сибир, арктическата част на Русия, археолози са открили погребение от XV век, в което е положен малък „принц“ с „корона“, изработена от кожа и вълна и богато декорирана.
Детето вероятно е починало на 3 или 4-годишна възраст. В краката на „принца“ са положени еленови кости, а за пътя към задгробния живот е изпратен с прясно изпечено еленско.

Археолозите са открили два железни ножа, закачени на колана на детето. В гроба са положени и колчан от брезова кора пълен със стрели.

Детето е погребано в дрехи с богата декорация и украсени с железни пръстени и бронзови орнаменти. Експертите смятат, че погребението е уникално и детето е било част от род с висок йерархичен статут в арктическата общност, съществувала през XV-XVI век на отдалечения Гидански полуостров.




Погребението е открито край малък ръкав на река Весакоякха, в зоната на вечно замръзналите почви на Сибир. Д-р Александър Ткачов, ръководител на Музея по археология и етнография към Държавния университет в Тюмен, разказва пред Siberian Times: “Всъщност, останахме много изненадани от находката. Докато разкопавахме, смятахме, че гробът е почти празен, и тогава попаднахме на двата ножа, които се оказаха голяма изненада. Когато открихме фрагментите от кожа и вълнен плат с богатата им декорация, и осъзнахме, че това всъщност е впечатляваща „корона“, тогава бяхме наистина шокирани от откритието“.


Друг необичаен аспект в находката е, че погребението е самостоятелно, т.е. не е извършено в общо място с други.

Подобни места, предназначени за погребения, съществуват в практиката на местната народност от ненци. Ненците наричат „гробищата“ си „Пътят на онези, които поемат към небето“; но в тези гробища погребенията са много по-семпли.
„Няма такива богати погребения на деца, затова и бяхме толкова приятно изненадани от находката ни през това лято“, пояснява д-р Ткачов.



И все пак, на различни, много отдалечени едно от друго места, все покрай ръкави на арктически реки, са открити още осем подобни погребения. За едно от тях е изяснено, че е на момче, починало на 13-14-годишна възраст. Погребано е в саван, декориран с кръстовидни орнаменти, изработени от бял бронз. Погребението е открито през миналата година.


Д-р Ткачов е убеден, че и останалите погребения извън „ненецки гробища“, които засега не са проучвани и предстои да бъдат изследвани през следващата година, също ще се окажат на деца. Една от хипотезите, обясняващи самостоятелните погребения на починалите рано деца, е, че са положени далеч от останалите, защото все още не са преминали през целия цикъл на посвещаване в полярната общност.


Гробът, проучван тази година, е на „принц“ от местната народност Сикхиджа (Сииджа), които са описвани като „много ниски, с руса коса и светли очи“.
Експертите ще се опитат да пресъздадат уникалната „корона“, с която е погребано детето, пише в заключение Siberian Times.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...