29 септември 2017 г.


Край бреговете на Алабама, на дълбочина около 20 метра, водолази са открили останките на кипарисова гора на възраст от около 60 000 години. Запазените хилядолетни стволове са се „консервирали“ в отлаганията от тиня, а откриването им сега става възможно, вероятно, заради урагана „Айвън“, който размътва водите на това място през 2004 година.

За находката първи съобщават местни рибари, пише nbcnews.com. Те не могат да си обяснят странните данни от хидролокаторите на лодките си, затова се обръщат за съдействие към учени от Университета на щата Луизиана. Водолазите, които се заемат с проучване на място, откриват, че реликтовата гора хилядолетия е била скрита под наноси от тиня, които са му позволили да се съхрани под океанските води. Когато ураганът „Айвън“ през 2004 година преминава през този район, отлаганията по дъното на океана са вдигнати, хилядолетната гора губи защитния си покров и бързо започва да се разлага.

Според специалистите, на мястото, което в наши дни е по крайбрежието на Мексиканския залив, някога се е намирал остров. През острова е протичала река или е имало друг източник на прясна вода. В такива условия вероятно са растели многобройни кипариси, а гората от тях може да е покривала площ от повече 3,8 кв.км.

Засега специалистите не могат да кажат, поради какви причини дърветата много бързо са се оказали под вода. Надеждите на учените са, че бъдещи изследвания ще им помогнат да разберат какво е причинило промяната на климата в района, както и колко бързо е протекъл този процес.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...