29 септември 2017 г.


Викингски тъкачен меч на 1000 години е открит от археолози в историческа местност, където някога се е намирала пивоварната Beamish and Crawford в град Корк, Ирландия.
Перфектно запазеният дървен меч е с дължина малко над 30 см. Изработен е изцяло от тисово дърво с гравирани човешки лица, типични за викингския Рингерике стил. Това прави възможно точното му датиране от края на XI век.

Археологът д-р Морис Хърли определя находката като „изключително важна“ и един от няколкото артефакта с „висока стойност“, открити по време на разкопките на South Main Street в града. Там са открити още добре запазените основи на 19 викингски къщи, останките от разполаганите в центъра на къщите огнища и материалите, служили за уплътняване на основите им.


„Отдавна се е наложило схващането, че Дъблин и Уотърфорд са подложени на силно викингско влияние, но сега са налице широк спектър от доказателства, които сочат, че Корк е попадал в същата културна сфера и развитието му е протекло по сходен начин“, казва Хърли пред The Irish Times. „Няколко подобни тъкачни мечове са откривани и по-рано при разкопки [в Дъблин], но никой от тях не е с такова качество на изработката, нито се е съхранил в такава добра форма“. Хърли добавя още, че е „истинско чудо“, че различни дървени предмети са се запазили толкова дълго, заровени под земята.

„Мечът е използван вероятно от жена, за да се набиват с него нишките при тъкане на платове на стан; заостреният край служи за повдигане на нишки от основата при създаването на различни модели и шарки върху платното. Богато резбован е, защото за викингите е типично да украсяват всеки от предметите, използвани в бита“, подчертава експертът.


Разкопките на мястото продължават осем месеца и приключват през юни. Превантивните проучвания са предприети, тъй като се предвижда изграждане на нова сграда на терена. Засега не е ясно кога инвеститорите ще започнат да строят. Планира се изграждането на мултифункционална зала с 6000 места, но проектът среща затруднения с финансирането.

В момента викингските артефакти, открити по време на разкопките, преминават през консервационни процедури и анализи в Националния музей на Ирландия. Експертите предприемат всички необходими стъпки, за да съхранят предметите; след дългия престой под земята, рязкото им излагане в среда богата на кислород може да окаже негативно въздействие на състоянието им.


След приключване на консервацията, в началото на месец февруари 2018 година предметите ще бъдат изложени в музейната експозиция, където всеки желаещ ще може да ги види.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...