11 юли 2017 г.

Министърът по античното наследство на Египет Халед ел-Анани анонсира в понеделник, че в близките дни предстои да бъде официално съобщено за много важно археологическо откритие. По думите му, находката ще изуми целия свят.

Анани направи съобщението в по време на посещение в провинция Дамиета и отказа да разкрие повече подробности за откритието. “Ще оставя засега възможността за спекулации”, цитира думите му egypttoday.com. Министърът все пак споменава, че става дума за некропол, датиращ от епохата на фараоните. Анани съобщи, че обявяването на откритието ще бъде направено в Кайро на специално организирана пресконференция, в присъствието на чуждестранни посланици.

Министърът уточнява, че поканил посланиците да присъстват на изваждането на гигантска статуя, откритата преди месеци в работническия квартал на Кайро – Матария. Анани отбелязва, че присъствието на посланиците в обикновения район на египетската столица ще изпрати уверено послание към света, че Египет е безопасна държва.

2017 година донесе много нови и важни археологически открития в страната. Сред най-значимите е и откриването през май на катакомби в Туна ел-Джебел, в които са намерени 18 мумии, принадлежали на обикновени египтяни, а не на царски особи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...