12 юли 2017 г.

В историята вероятно няма по-известен лечител от Хипократ. И днес много завършващи медицина студенти произнасят клетвените слова, завещани им от древния лекар, чрез които се задължават да се придържат към етичните принципи в медицината. Подробностите около живота на Хипократ са доста мъгляви (дори се дебатира дали той изобщо е автор на клетвените слова и на някои от ръкописите), но той си остава “баща на западната медицина”.

Сега археолозите смятат, че може би са открили една от древните лечебни  рецепти на прочутия лечител. Находката е направена от монаси в Синайския манастир “Св. Катерина”, по време на реставрационни дейности на най-старата постоянно действаща библиотека в света.

Монасите твърдят, че са попаднали на неизвестен до момента ръкопис, датиращ от VI век, написан от знаменития лечител. Находката официално е оповестена от представители на египетското и гръцкото правителства, които работят съвместно с учени от Гърция.

Ръкописът съдържа медицинска рецепта, която учените смятат, че е разработена от  Хипократ (който живее векове по-рано – около 460 – 370 г. пр.н.е.). Текстът Освен това има и три други рецепти с илюстрации на билки, но техният автор е неизвестен.
Ръкописът е един от прочутите Синайски Палимпсести, принадлежащи на библиотеката. Палимпсестите са ръкописи върху пергамент, при които по-стари текстове биват предварително отстранявани чрез изстъргване на кожата, а след това са използвани за изписването на нови текстове; процесът е трудоемък и скъп.


В случая с новооткритата медицинска рецепта на Хипократ, върху текста ѝ е записан втори слой от библейски текст, известен като “Синайски ръкопис”.
Текстът е изследван от експерти, работещи по съдържанието на Early Manuscripts Electronic Library(EMEL), която от своя страна е в партньорски отношения с манастира “Св. Катерина”.

EMEL използва спектрално заснемане, за да бъдат разчитани палимпсестите. С тази технология става възможно да се разкрие текста, скрит под втория слой текст в ръкописа. На практика е възможно да се разчете заличеният предварително текст, който иначе е невидим за човешкото око.

В библиотеката на Синайския манастир има около 130 известни палимпсести, за по-голяма част от които заличените писания са все още неразчетени. Манастирът се намира в относително отдалечен район на пустинята и през III – IV век е служил за обител на много свещеници и религиозни учени. През VI век около манастира и прилежащата му територия е изградена стена и така мястото се обитава и до днес от монаси. Днес живеещите постоянно в манастира монаси са малко на брой, но те са изцяло посветени на запазването на традиционния начин на живот в манастира, такъв, какъвто се е практикувал от столетия.

Самата библиотека на обителта притежава приблизително 3300 ръкописа, написани главно на гръцки. Но има и текстове на християнски палестински арамейски, сирийски, грузински, арабски и латински.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...