30 юли 2017 г.


Различни независими един от друг екипи от археолози, работещи по разкопките в древния град Силом на Западния бряг, са уверени, че ще открият местоположението на древната скиния, описвана в Библията като мястото, където се е помещавал Кивота. 

В Библията е описано създаването на светилището, в което по нареждане от Бога трябва да се съхранява ковчега на завета – Кивота, в който се  съхраняват каменните стели с изсечените върху тях Десет божи заповеди (“Изход” 25:8 – 9). С въздигането на скинията “Бог ще може да заживее сред своя народ”, пишат авторите на публикация в Times of Israel.  Скинията е описана като структура, изградена от няколко слоя завеси, поддържани от 48 позлатени колони. Колоните пък са укрепени с по 5 от всяка страна хоризонтални греди, също позлатени и декорирани със сребро, бронз, кожи и скъпоценни камъни. Наистина това е едно свещено място, чието местоположение си заслужава да бъде търсено.

Интерпретация от художник на начина, по който е изглеждала скинията
Съграждането на скинията, по записаното в Библията, следва да се отнесе към около 1400 г. пр.н.е. (края на бронзовата епоха), а като местоположение на светилището се посочва Силом, което разбира се предизвиква интереса на археолозите към мястото.

В публикацията си, Times of Israel припомня, че първите мащабни разкопки на обекта са извършени в периода 1981-1984 година от екип, ръководен от професор Израел Финкелщайн, тогава преподавател в университета в Бар Илан. Екипът не успява да открие надеждни доказателства, които да подкрепят описаното в Библията: “В моите разкопки единствените находки от късната бронзова епоха бяха намерени в яма и изглеждаха като “културен отпадък”, цитира думите на професор Филкенщайн израелското издание.
Той добавя, че археологията вече е много напреднала и разполага с революционно нови методи за изследвания. “Ако преди 35 години ми бяха познати новите методи, щях да ги използвам: радиовъглеродното датиране, молекулярния анализ на съдържанието на древните съдове, георадарите и т.н.”

Изглед към разкопките на античния Силом
През този месец, при провеждането на нови разкопки в античния Силом, са открити счупените останки от десет керамични съда, датиращи от времето, когато израелтяните за пръв път навлизат в териториите на Израел, съобщава Breaking News Israel. Това е доказателство, че в района е съществувало поселение по времето, за което се говори в Библията. Фактът, че керамичните съдове са били изоставени, показва, че районът е бил евакуиран набързо – събитие, което може да се е случило около времето на филистимското нашествие. Ханина Хизами, част от екипа археолози, провеждащи проучванията по поръчка на гражданските власи, изразява пред Times of Israel надеждите си, като заявява: “Находката е много вълнуваща. Разрушенията може да се окажат, че са причинени от инвазията на филистимците и опожаряването на който подлагат града [Силом].

Част от новооткритие съдове
На същото място е открит и един кобаат – вид ритуална чаша. Но въпреки че това са находки, подсказващи извършването на религиозни обреди в района, те са по-скоро показателни, отколкото убедителни.

Миналият месец пък група археолози и доброволци, организирани от Associates for Biblical Research (ABR) и ръководени от д-р Скот Стриплинг, започва целенасочен “лов на скинията”. В първата от няколкото планирани занапред разкопки, те се надяват да открият доказателства, че Библията е исторически коректна по отношение записаното за Силом – че това е мястото, където в продължение на 400 години се е намирало светилището (скинията), в което се е пазел Кивота на завета.

Times of Israel пише, че екипът на д-р Стриплинг разполага с “религиозната вяра” в успеха си, в търсенето на доказателства, че предходните археологически експедиции са се провалили. Все пак, колкото и да е обнадежден, д-р Стриплинг заявява пред Fox News, че “току-що започнахме с процеса на събиране на доказателства и сме убедени, че скинията се е намирала в Силом”.

Терените, на които провеждат разкопки експертите и доброволците от ABR
В своя сайт групата ABR пише, че “е посветена на доказване на историческата надеждност на Библията, чрез провеждането на археологически и библейски изследвания”. Техните библейски изследвания ги довеждат до извода, че скинията е била в Силом и затова сега започват разкопки на място.

През настоящият, първи сезон на разкопки от ABR, продължил един месец, екипът попада на находки още от първия ден. Тогава откриват отпечатъци, оставени от печат през периода III на среднобронзовата епоха, монети, фрагменти от каменен съд и две декорации от слонова кост.

Разбира се, че каквито и да са доказателства за съществуването преди 3500-3000 години на скинията, следва да се търсят под повърхността. По време на разкопките са открити голям брой животински кости. Д-р Стриплинг е уверен, че тези кости може да се окажат свързани с жертвоприношенията, извършвани в скинията.

“Ако костите съответстват на животните, описвани в библейската жертвена система и са от съответния вид и период, тогава можем да ги приемем като доказателство, че скинията се е намирала наблизо”, цитира думите на Стриплинг Fox News.

Костите са изпратени на зооархеолози, които ще извършат необходимите анализи.

Образец от хилядите керамични съдове, които археолозите всеки ден намират
При разкопките са извадени и множество други “артефакти от ежедневието”. “През сезона регистрирахме 700 обекта – отпечатъци от печати, скарабеи, инструменти, бижута, предмети от бита и култови предмети. И по около 2000 керамични фрагмента всеки ден от разкопките”, казва пред Fox News Стриплинг.

Находките изглеждат в съответствие с библейските текстове и “търсачите на скинията” са окуражени. Въпреки това обаче, до момента не е открито нищо, което да може да се приеме за убедително доказателство, че експертите са попаднали на местоположението на скинията. За д-р Стриплинг това не е проблем – той още от детските си години е завладян от идеята и има много планове как да продължи търсенето на свещеното място; готов е да посвети десетилетия в преследване на тази си мечта, ако се налага. Пред Times of Israel той заявява категоричните намерения на екипа си: “След северната стена ще отидем до върха и ще разкопаем под византийските сгради. Не можем да изключим нито едно място от древния Силом, но вътрешното ми убеждение е, че трябва да търсим на върха на хълма”. Това му убеждение е в съзвучие с изказаната хипотеза още през 80-те години на ХХ век от професор Филкенщайн.

Останките от каменни складове от ханаанския период на Силом. Разкрити са по време на експедициите на проф. Финкелщайн през 80-те години на ХХ век
Откриването на местоположението на скинията и намиране на солидни археологически доказателства, че изобщо е съществувала все още е дълъг път, който следва да бъде изминат. Вдъхновените и упорити “търсачите на скинията” обаче са в състояние да извървят много от стъпките по него.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...