31 юли 2017 г.


В намиращата се в южната част на Израел пустиня Негев, по някогашният търговски маршрут, по който се е транспортирал тамян, е открита голяма византийска сграда, в която преди 1600 години се е помещавала преса за производство на вино. Експертите предполагат, че винарната от византийския период наистина е уникална.

През хилядолетието, през което Византийската империя доминира в региона, процъфтява цивилизацията, за която освен всичко друго е характерна и традицията по отглеждане на грозде и производството на вино. През този период технологиите и практиките за производство на вино се развиват и гръцките вина продължават да заемат важен дял в търговските и социални връзки. Византийците ценят особено вината от Негев, които са смятани за бутикова стока. Сега става възможно да видим, как е осъществяван процеса на производството им, пише Times of Israel.


По време на работни дейности по поддръжката в района на Рамат Негев, екип археолози към израелското министерство по античността открива голяма византийска сграда, датираща от IV век. В нея са открити останките от преса за производството на вино. Онова, което прави находката уникална, е, че досега е известна само още една подобна преса от този тип, която е открита по-рано отново в района на Негев. Директорът по проекта за развитие на региона, д-р Тали Гими подчертава пред Times of Israel, че “Южен Негев е известен като селскостопански район, където са отглеждани винени сортове грозде, а произведеното вино се е изнасяло до най-далечните кътчета на Византийската империя”.

Ямата, в която се е събирал сока от изцеденото грозде, е с дълбочина от два метра и диаметър от 2,5 метра. Това означава, че е побирала около 6500 литра вино. Мащаба на произвежданото вино предполага, че винарната вероятно е била на подчинение на местния византийски гарнизон и е снабдявала армията с необходимите за войниците количества вино; но е възможно и многото вино да е било изцяло търгувано.


Това не е първи случай, когато нова находка в Израел се оказва свързана с винопроизводството. Смята се, че първо в Месопотамия преди около 6000 годни започват да произвеждат “напитката на боговете”. В Библията или еврейския Танах виното много често се споменава. А преси за грозде се срещат из целия Близък Изток. През 2015 година няколко момчета много внимателно разкопават преса за вино, датираща отпреди 1400 години, без да осъзнават, че извършват нещо нередно.

Все пак израелското министерство по античността научава, че младежите копаят и успява навреме да се намеси. В резултат на професионалните вече разкопки наяве излиза една находка, която е важна за историята на винопроизводството в региона. За провеждането на незаконни разкопки става ясно случайно: жена, която прави сутрешния си джогинг забелязва разкопан като при разкопки терен, но ѝ прави впечатление, че липсват обичайните в такива случаи табели, които да предупреждават любопитните хора, да не се разхождат из работния терен. Тя съобщава на инспекторите от министерството по античността, а те от своя страна предприемат незабавно оглед на място. Инспекторите установяват, че който и да е извършвал разкопките, макар и нелегално, го е правил много внимателно. По всичко личи, че са правени от хора, които не са с иманярски подбуди.


Винарната се оказва голяма – с размери 5 на 5 метра, и разполага с внушителна цистерна, в която е мачкано гроздето, най-вероятно с простия метод на газенето в него. От цистерната, по изсечени в камъка канали, гроздовият сок се е вливал в яма, където е протичал процеса на ферментация.

Днес традицията на производство на вино в пустинната област е възродена, благодарение на усилията на Агроцентъра в Рамат Негев. Бутикови винарни в региона, сред които е и Рамат Негев, съвместно с местните административни власти, са разработили “маршрут на виното”, в който са включени 23 земеделски стопанства от района.


Израелският археолог Йорам Чайми посочва, че скорошната находка на винарната е абсолютно неочаквана и опитва да обясни, защо производството на вино е било спряно и съоръжението – изоставено: “В средата на VI век регионът е сполетян от чумата, отнела хиляди животи. С това намалява и нуждата от вино в южните райони. След като чумата отшумява, местните са продължили да използват сградата, но не и за производството на вино. В края на византийския период районът окончателно запустява”, цитира думите му Times of Israel.
Експертът добавя, че сега предстои обектът внимателно да бъде доразкрит и находките да бъдат защитени, за да може в най-скоро време да бъдат достъпни за разглеждане от туристи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...