27 юни 2017 г.

Миналият месец, докато работи на торфени терени, полски багерист случайно се натъква на великолепно запазен меч от XIV век. Експертите определят находката като уникална за региона.  

Според съобщение в Gizmodo, багеристът Войчех Кот, който открива меча в торфените крайречни блата в община Мирце, е дарил находката си на музея “Станислав Стазич” в град Пила, Полша. Сега музейните експерти проучват средновековното оръжие и вече са започнали подготовката на археологическа експедиция, за допълнителни проучвания на терена, където е намерен меча.

Разбира се, античното оръжие е силно корозирало през вековете, прекарани в торфа, но експертите са абсолютно наясно как да консервират ценната находка. Единствената липсваща част от дългия меч е оригиналната му ръкохватка, която е била изработена от кост, копито или дърво.

Мечът е дълъг впечатляващите 120 см и тежи само 1,5 килограма. “Удължената дръжка е предназначена за обхващане с две ръце, което в съчетание с дългото и леко острие прави меча едно смъртоносно оръжие в битките за ръката на знатен, обкован в броня средновековен рицар. Външният вид и изработката на меча са характерни за XIV век”, пише The History Blog.


На задната греда на дръжката на меча  има символ – равнобедрен кръст, вписан във формата на хералдически щит. Вероятно символът е създаден още при коването на оръжието. Директорът на музея “Станислав Стазич” Бартоломей Бартецки акцентира върху уникалността на находката: “Уникална е за региона. Следва да се отбележи, че подобни артефакти има и в други музейни колекции, но за тях не са известни местата, където са намерени, а това за историците и археолозите е много важна информация”.

Що се отнася до това, как се е оказвал в торфените блата, Бартецки обяснява: “Възможно е някой невнимателен рицар да е попаднал в блатото или просто да е загубил меча си”. В The History Blog, обаче се лансира друго обяснение за вероятния произход на меча:

“В историческите хроники регионът се споменава за пръв път през XIII век, като място на няколко ловни полета, обградени от гъста гора. Регионът по онова време е част от Рутения (едно от средновековните названия на Киевска Рус) и през 1366 година е анексиран към Полша, след като Киевска Рус се разпада. В края на XIV век полският владетел строи замък в Хрубешов. Така че, поне през втората половина на столетието в региона е имало добри възможности рицарят, притежавал този меч, да си намери “работно място” в региона. Или пък може просто да е яздил през тези места на път за някъде другаде, но едно невнимателно движение да го е пратило в коварните дълбини на блатото”. 

В съвсем скоро време екип от археолози ще се върне на мястото, където е открит меча, за да извърши проучвателни разкопки. В близост до меча не са намерени човешки останки, но екипът полски археолози се надява да открие някакви артефакти или вещи, принадлежали на рицаря, носил това оръжие преди шест века.

Мечът предстои да бъде изпратен във Варшава, за да бъде подложен на консервационни процедури. “По време на тези работи също може да разберем на кого е принадлежало оръжието. Надяваме се, че по острието, близо до дръжката, може да има гравирани символи; ковачите често са бележели по тази начин мечовете на рицарите. Това може да ни помогне да идентифицираме собственика на оръжието”, казва пред РАР Бартецки.
След приключване на консервационните работи и анализите, мечът ще бъде върнат и ще стане част от основната експозиция на музея в Хрубешов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...