5 май 2017 г.


Астрономи откриха гигантски газови вълни, надвишаващи около два пъти размера на нашата галактика, които си проправят път през галактическия куп Персей. Горещите газове са често срещани компоненти в междугалактическото пространство вътре в клъстерите, но вълните от тях са нещо по-особено с тунеловидната структура, която формират.

Експертите смятат, че формированието е следствие от въздействието на черна дупка, намираща се в NGC 1257, централната галактика в клъстера Персей. Изследване, проведено с помощта на рентгеновата космическа обсерватория на NASA "Чандра", оневинява свръхмасивната черна дупка. Структурата, обвиваща NGC 1257, не показва признаци на активност в рентгеновия диапазон - точно обратното на онова, което астрономите очакват.

В публикация за Monthly Notices of the Royal Astronomical Society астрофизиците пишат, че вероятно газовата структура е формиране вследствие на сливане в клъстера. Учените смятат, че по-малък галактичен куп се е разминал на "едва" 650 000 светлинни години от центъра на NGC 1257 и с преминаването си е предизвикал появата на тези невероятни вълни в междугалактическия газ.


"Персей е един от най-масивните близки до нас клъстери. Той е най-яркият в рентгеновия диапазон, така че чрез "Чандра" можем да черпим информация в несравними детайли. Вълната, която идентифицирахме като следствие от преминаването на по-малък клъстер, показва, че активността все още е висока и сливането, породило тази гигантска газова структура, все още е в ход", казва в публикацията водещият автор в изследването Стивън Уокър от NASA.

За да разрешат загадката, учените прибягват до използването на много сложно компютърно моделиране. В симулацията, възпроизвеждаща динамиката на газовете в междугалактическото пространство на клъстера, в централната част се намира "по-студен" - с температура от около 30 милиона градуса по Целзий газ, заобиколен от газове, чиято температура е до три пъти по-висока.
Когато започва сливането, всички газове се размесват, пораждайки вълна, за която се смята, че е от т.нар. вълна на Келвин-Хелмхолц - такива се наблюдават по морската повърхност или в облачните системи на Земята.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...