3 май 2017 г.

Последици от земетресението в Чили през 2010 година
Сеизмолози предупреждават за голяма вероятност на разрушително по сила земетресение, което в близко бъдеще може да удари Чили. Трусът може да се окаже поредния най-силен в историята.

Чили се намира в силно сеизмична зона. Земетресенията там са често явление. Сред най-силните са земетресението в района на Биобио и Мауле през 2010 година с магнитуд 8,3 по скалата на Рихтер. То е определено като едно от най-мощните в света за последните 50 години. Вследствие на труса загиват над 800 души, 1200 се водят безследно изчезнали, а над 2 милиона остават без покрив. Повредени са над милион и половина домове и обществени сгради. Не по-малко сериозни са глобалните последици от земетресението: земната ос, вследствие на мощния трус, се е отместила с осем сантиметра, а продължителността на денонощието е съкратена с 1,2 микросекунди, изчисляват учените.

През 2014 година подобно по сила земетресение разтърсва крайбрежието на Чили в района на град Икике. А за най-мощно в света се смята земетресението, наричано "Голямото чилийско земетресение".  През май 1960 година силни трусове с магнитуд между 9,3 и 9,5 по скалата на Рихтер разтрисат територия от 200 000 кв. км и предизвикват вълни цунами. В резултат на природните стихии загиват над 6 хиляди души.

След анализ на чилийските и други мощни земни трусове, случили се за цялото време, откакто се водят наблюдения, сеизмолози от Франция и Чили са убедени, че точно в тази латиноамериканска страна ще се случи ново, рекордно по сила земетресение. Причина за него ще е движението на литосферната плоча Наска, което се случва с отклонения.


Плочата Наска се намира в източната част на Тихия океан и се подпъхва под Южноамериканската литосферна плоча. Това се случва със скорост около шест сантиметра на година. В района на чилийското крайбрежие обаче, триенето между двете плочи се забавя, което води до своеобразни "нагъвания". За 70 години разликата в нивата от това "нагъване" надхвърля 4 метра и плочите, чрез силните земетресения, изравняват разположението си една спрямо друга.

Динамиката е открита по резултатите от анализа на земетресението с магнитуд 8,3 по скалата на Рихтер от септември 2015 година в района на град Иляпел. Учените са установили изравняване на плочата Наска след земетресенията от 1880 и 1943 година. Изводите им се основават на тези анализи, но освен това им дават правото да прогнозират и вероятността от скорошен нов мощен трус.

Сеизмолозите смятат, че следващото земетресение в Чили с магнитуд не по-малко от 8,3 по скалата на Рихтер ще се случи през следващите 60-80 години. Епицентърът му ще е в района между градовете Иляпел и Валпараисо, които са на северозапад от столицата Сантяго. Нещо повече: учените са пресметнали и оценили на 3% риска още през тази година да се случи подобен по сила трус.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...