19 април 2019 г.

"Ръката на Херкулес", Аман
Наричат го "ръката на Херкулес" и представлява фрагмент от древна статуя, открита от археолози в съвременната столица на Йордания, Аман. Смята се, че това е част от колосална статуя на полубога Херкулес, извисявала се някога в римски храм, посветен на сина на Зевс и Алкмена. Освен ръката (или по-точно - на три пръста от ръката), единствената друга оцеляла част от статуята е парче от лакът. Днес ръката и лакътя от статуята може да се видят от всеки, който посети останките на античния храм в Аман.

През I век пр.н.е. територията на съвременна Йордания попада под римска власт. На мястото на днешен Аман процъфтява един от Декаполисите - група от десет автономни града на границата на Римската империя, в югоизточната част на Леванта. По това време градът обаче носи гръцкото си име - Филаделфия. През периода на римското владичество, продължило около четири века, в града са построени много архитектурни паметници. Някои от тях, като римския театър и одеон, може и днес да се видят от гостите на града.

Друга монументална сграда, построена през същия период, е храмът, посветен на Херкулес. Но за съжаление той не е оцелял в толкова добър вид, колкото споменатите две сгради. Римският театър и одеонът, а заедно с тях и храмът на Херкулес, са построени по времето на император Марк Аврелий. Предполага се обаче, че храмът никога не е бил напълно завършен, тъй като само част от него е украсена с колонода, и това предполага, че другата част е останала непокрита.

Руините на храма на Херкулес в Аман
Все пак, оцелелите през вековете части от храма, дават на учените представа как точно е изглеждал (или би трябвало да изглежда в завършен вид). Например, ясно е, че портикът на храма е бил там, където са издигнатите колони. Били са общо шест и всяка се е извисявала на височина от около 10 метра.

През хилядолетията колоните са съборени, но през 1993 година са издигнати отново и поставени на оригиналните им места. Допълнително е известна и площта, върху която се е издигал целия храм. На база на тези данни е изработен модел на храма, който днес може да се види в Американския център за изследвания на Ориента (American Center for Oriental Research, ACOR) в Аман.



Модел на храма в ACOR
Експертите изказват предположение, че храмът на Херкулес е издигнат на мястото на още по-старо светилище, посветено на местно божество. Там, където се намира "светая светих" на храма на Херакъл, има гола, подравнена скала, която римските строители вероятно преднамерено са оставили непокътната. Допуска се, че това може да е бил свещения олтар, около който през IX век пр.н.е. се е издигало светилище, посветено на местното божество на амонитяните Милком (известно още като Молох или Молех).



Освен ръката и лакътя от статуята са открити съвсем малки фрагменти от статуята, което оставя отворен въпроса, какво се е случило с мраморния Херкулес. И изобщо, може ли да бъдем сигурни, че става дума за статуя на Херкулес? Дори и експертите не са абсолютно сигурни, че храмът в Аман е бил посветен на Херкулес. Все пак, заради големия брой открити монети, върху които е образа на Херкулес, се предполага, че храмът е издигнат в негова чест и частта от ръка е от статуята на полубога.

Възможно ли е статуята на Херкулес от храма в Аман, да е била подобна на тази, която днес се съхранява в експозицията на музея Метрополитън?
Като изхождат от размера на оцелелите пръсти и лакът, учените са изчислили, че цялата статуя е била висока около 13 метра. Това би я превърнало в една от най-големите мраморни статуи, извайвани в човешката история. Предполага се, че статуята се е срутила при някое от катастрофалните земетресения, които периодично разлюляват района. Вероятно колосалната скулптура се е разрушила и парчетата от нея са били използвани от местните за други цели. Така че, днес от огромната мраморна статуя са останали само трите огромни пръста от ръката и един от лактите.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...