17 април 2019 г.

Една от първите снимки на HiPERCAM:
галактиката NGC 4800, която се намира на 80 милиона светлинни години от нас
За пръв път учените са успели да потвърдят една от теориите за звездите, родила се преди десетилетия. Откритието става възможно благодарение на революционна нова високоскоростна камера.

Инструментът е наречен HiPERCAM и представлява високоскоростна, цветна камера, заснемаща по 1000 кадъра в секунда. С негова помощ учени от Университета в Шефийлд са успели за пръв път да измерят както масата, така и радиуса на звезда - студено субджудже. Резултатите от изследването са публикувани всписание Nature Astronomy. С наблюденията си учените са успели да проверят моделът на звездната структура – чрез който теоретично се описва в детайли вътрешната структура на звезда – и да направят подробни прогнози за яркостта, цвета и бъдещото развитие на звездата.

На науката е известно, че в старите звезди има по-малко метали, отколкото в младите, но как това влияе върху структурата им, досега не беше подлагано на доказване. Старите звезди (често наричани студени субджуджета) са с много малка яркост, но за щастие, в нашия „космически квартал“ има няколко такива.
Досега учените не разполагаха с достатъчно мощен уред, за да измерят точно параметрите на тези звезди – масата и радиуса им.

За разлика от нормалните камери на телескопите, които правят по един кадър на всеки няколко минути, HiPERCAM заснема кадър на всяка милисекунда. Това дава възможност експертите да измерят с точност основните параметри на звездата.



HiPERCAM е монтирана на Gran Telescopio Canarias (GTC) – най-големият оптичен телескоп на Земята, с диаметър на огледалото 10,4 метра.


Камерата заснема високоскоростни изображения на обекти във Вселената, като прави видими бързите промени в яркостта им, породени от явления като затъмняване или експлозии. Така обектите могат да бъдат проучвани с безпрецедентни подробности.
Данните се заснемат едновременно в пет различни цвята, което предоставя на учените възможността да изследват останките от мъртви звезди, като бели джуджета, неутронни звезди и черни дупки.

Телескопът GTC се намира на остров Ла Палма. Изграден е на надморска височина 2500 метра и на едно от най-подходящите в света места за наблюдения на нощното небе.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...