4 март 2017 г.

Руините на джамията Неби Юнус, Мосул, Ирак. Под развалините на сринатата от ИДИЛ светиня са открити останките от асирийски дворцов комплекс, датиращ от 600 г. пр.н.е.
Археолози, работещи на разрушена от Ислямска държава гробница в иракския град Мосул, са попаднали на неизвестен до момента дворец, датиращ от 600 г. пр.н.е. Според заявления на специалисти, находката е монументална и може да даде нова информация за историята на асирийската империя. В същото време се изказват и опасения, че много важни артефакти може да са били унищожени от членовете на Ислямска държава, които са автори на "находката".

Минарето на джамията Неби Юнус, 1999 г.
Според информация на The Telegraph, докато иракски археолози проучват щетите по разрушената гробница на пророка Йона, известна като джамията Неби Юнус в Мосул (взривена от ИД още през 2014 година), се натъкват на прокопани под свещеното място тунели. Това е първото доказателство, че членовете на ИДИЛ са копали, за да търсят антични артефакти.

В един от тунелите археолозите се натъкват на важен артефакт, който подсказва, че може да има и още по-значими находки. Археолозите са открили в изкопа мраморна плоча с клинописен надпис, за който се предполага, че се отнася към 672 г. пр.н.е. Надписът на плочата се свързва с асирийския цар Асархадон, прочут с това, че възстановява Вавилон, след като баща му Сенахериб  завладява, плячкосва и разрушава града. Специалистите са категорични, че откриването на клипоисни надписи от този период са много рядка находка.

Археолозите попадат и на асирийски каменни скулптури, представящи полу-божества, разпръскващи жива вода - символичен обред, целящ да предпази хората от злини и беди. Професор Елинор Робсън, председател на Британския институт за изследване на Ирак, предполага, че скулптурите може да са използвани за украса в женската част на античния дворец.
The Telegraph цитира думите ѝ: "Артефактите не пасват по описания на онова, което очаквахме да се намира там; по ирония на съдбата може да се окаже, че унищожената от ИДИЛ гробница ни предоставя нова, фантастична находка. На мястото има безброй каменни отломки и те не са само от декоративни плочи и релефи. Но в момента имаме уникалната възможност да съставим най-после пълна карта на съкровищницата на първата велика империя в света, от периода на нейния разцвет".

Мраморната плоча с клинописен надпис, в който се споменава цар Асархадон, и за която се предполага, че е изсечена около 672 г. пр.н.е.
По всички личи, че наскоро открития дворец може би е свързан с някои от най-великите асирийски царе: очевидно строежът на комплекса е започнат от цар Сенахериб, а след това разширен от сина му Асархадон (781 - 669 г. пр.н.е.). Вероятно Ашурбанипал (669 - 627 г. пр.н.е.) отново поправя и завършва дворцовия комплекс.

Скулптурни релефи на асирийски полу-божества, открити в прокопаните от ИДИЛ тунели под разрушената джамия
Но въпреки новите интригуващи находки, археологът и бивш уредник в Музея на Мосул Лейла Салих, споделя пред The Telegraph опасенията си, колко ценни артефакти може да са унищожени или откраднати от варварските действия на ИДИЛ: "Само мога да предполагам, какво са открили [от ИДИЛ], преди ние да се спуснем на място. Убедени сме, че са отнесли много артефакти, като керамика и по-малки фрагменти, които после ще се опитат да продадат. Но онова, което е останало, ще бъде внимателно проучено, за да съберем максимално много информация, касаеща този исторически период".

Салих ръководи екип от петима доброволци, които са се заели да документират новите находки. Тя е твърдо убедена, че стотици артефакти са заграбени от ИДИЛ, преди източната част на Мосул да бъде прочистена от терористичната групировка.

Цар Асархадон, изобразен на стела, описваща победите му
Това е само един от примерите на важни исторически паметници и обекти, варварски разрушени от ИДИЛ. Екстремистката групировка се придържа към идеята, че древните паметници трябва да бъдат унищожени, а светините - поругани, за да не може никой да извършва поклонения пред тях. Въпреки тази пропагандна теза обаче, членовете на терористичната групировка са натрупали милиони долари от оплячкосаните древни артефакти, които след това са продадени на черния пазар. Някои оценки сочат, че групировката е печелила по около 200 милиона долара на година от незаконната търговия с крадени артефакти.
Най-малко 100 свещени места и древни паметници са поругани и унищожени.

В момента археолозите се състезават с времето, за да спасят колкото се може повече артефакти от зле прокопаните тунели. Лейла Салих подчертава, че набързо прокопаваните тунели може всеки момент да се срутят и да затрупат артефактите, които все още се намират под земята.

Един от входовете към тунелите, прокопани от членове на екстремистката групировка ИДИЛ
Международен екип археолози, сред които и експерти от Британския институт за изучаване на Ирак, са се присъединили към иракските си колеги, за да помогнат за по-бързото документиране на находките. Times of Israel съобщава, че миналата седмица в Париж се е провела среща между високопоставени иракски служители и международни експерти, на която е постигнато споразумение за сътрудничество в проекта за възстановяване на културните и исторически съкровища на Ирак.

В края на този месец подобна среща планира и ЮНЕСКО. На нея ще се обсъди необходимата помощ, която трябва да се изпрати на място, за да се документират находките от наскоро открития дворцов комплекс. Остава само да се надяваме, че времето ще стигне на специалистите, за да завършат започнатата работа.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...