4 март 2017 г.


Точно преди две години една оптична излюзия, касаеща цвета на една рокля, беше в центъра на споровете по всички социални мрежи. Сега наред е нова "вирусна" картинка, която също си играе с начина, по който възприемаме цветовете.

Японският професор по психология, специализирал се в създаването на оптични илюзии, Акиоши Китаока, публикува в профила си в Туитър снимка на сладкиш с ягоди, заснет в синкави оттенъци. Ще се изненадате, но онова, което очите ви казват, че са червени (т.е. червени, заснети под силна синя светлина) ягоди, всъщност не съдържа и един червен пиксел.

Бърза проверка с някой от редакторите на изображения (дори и с Microsoft Paint може да се провери) показва, че наистина в снимката липсват червени пиксели. Ако селектирате цветовете на ягодите, ще се убедите, че те са просто зеленикаво-сини оттенъци.

Явлението се нарича "цветова консистенция" и е подобно на онова, което преди две години за седмици наред превърна споровете за "цвета на роклята" в централна тема на социалните мрежи. Това е свойство на човешката зрителна система, което се изразява във влиянието на контекста и заобикалящата обектите среда върху възприятието ни за цветове. Функцията на "цветовата консистенция" е опит да си гарантираме, че възприятието ни за цветовете на даден обект ще остане непроменено при излагането му на различни източници на светлина.

На снимката с ягодовия сладкиш е ясно, че е поставен син оттенък. Нашето възприятие ни кара да приемем, че виждаме ягоди под синкава светлина и се опитва да ни "убеди" в това.

Бевил Конуей, експерт по визуалните възприятия в Националния институт за окото в САЩ обяснява така явлението: "Мозъкът ви си казва "светлинният източник, който осветява ягодите, които гледам, има добавена някаква синя компонента, така че автоматично ще я игнорирам от всеки пиксел". А когато от сива точка извадим синята компонента, получаваме червено".

Конуей добавя, че освен това разполагаме с твърдата асоциация на червения цвят с ягодите, така че на подсъзнателно ниво сами се подвеждаме да ги възприемем като червени.

За разлика от "онази рокля", този път за щастие всички са съгласни, че става дума за един и същи цвят.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...