17 февруари 2017 г.


20 години след като са покорени от конкистадорите на Ернан Кортес, ацтеките буквално изчезват. Ново изследване, резултатите от което са публикувани в електронната библиотека bioRxiv.org твърди, че е открита причината за края на ацтекската цивилизация.

Днес учебниците по история, а и много специалисти, твърдят, че популацията на индианските племена в Южна и Северна Америка рязко намалява през XV - XVI век, непосредствено след проникването на конкистадорите и други европейски пътешественици в Новия свят. Според учените, в резултат на това от около 20-те милиона индианци, населявали двете Америки преди пристигането на Колумб, числеността им спада до по-малко от половината.

Антропологът Хенри Добинс още през 1983 година пише, че болестите, пренесени от конкистадорите, са причина за измирането на около 95% от общото население на Америка, считано от 1492 година насетне. Други изследователи пък посочват, че около 97% от населението на бившата империя на ацтеките и около 90% от жителите на Перу загиват в рамките на първите сто години след пристигането на европейците и причина за масовия мор са пренесените от Стария континент инфекциозни заболявания.

Известният палеогенетик Йоханес Краузе от Института по история на човека в Йена, Германия и негови колеги, са открили поредните доказателства за това, че европейските болести са отговорни за изчезването на културите и популациите на индианците в Новия свят. Данните си екипът е почерпил от останки на хора, погребани между 1540-1550 година в две гробища в южно Мексико.

На това място, в планинските села и градовете Тепосколула и Юкундаа, са живели мищеки - едно от най-развитите индиански племена, част от империята на ацтеките, носители на достатъчно развита писменост, култура и традиции в обработката на злато и скъпоценни камъни. Както и много други племена, мищеките и богатата им култура напълно изчезват 30-40 години след завоюването на Мексико от испанците.

Хронистите от онова време пишат в записките си за епидемия от загадъчна болест, която местните наричат "коклицтли". Тъй като тази дума се превежда от езика науатъл като "мор", никой не е наясно за каква точно болест става дума. Десетилетия наред учените спорят за това, какво точно е погубило голяма част от мищеките и останалите племена, влизащи в състава на империята на ацтеките. Най-различни заболявания са "набеждавани" като виновници - като се започне от варицелата и се стигне до коремния тиф, както и какви ли още не вирусни инфекции.

Изучавайки останките на жертвите на тази "мистериозна" болест, Краузе и колегите му се натъкват на отговора на историческата загадка - фрагменти ДНК от бактерия, съдържаща се в големи количества в костите и зъбите на загиналите мищеки. След като събират всичката информация, учените сравняват "изкопаемата" ДНК с геномите на няколко патогенни бактерии и откриват, че виновник за епидемията е най-обикновената европейска салмонела Salmonella enterica.

Щамът, погубил индианските племена — Paratyphi C, съществува на Земята и днес, и основно поразява жителите на бедните азиатски и африкански държави. Засечен е и в Норвегия около XII век, далеч преди Колумб да поеме на своите пътешествия до "Индия" и Кортес да завладее Теночтитлан. Като цяло, подобна инфекция не е много летална - при липса на лечение смъртността от нея достига около 10-15% от заразените.

Индианците обаче, изобщо не са познавали тази болест, поради което имунната им система много зле се е справяла с проникването на салмонелата в организма и развитието на стомашна треска. По тази причина леталните изходи от инфектирането значително надвишават средните показатели и достигат стойности, каквито в Европа се наблюдават при зарази с по-опасни патогени като коремния тиф или чумата.
Като се вземе предвид, че навсякъде из обширната територия на ацтекската империя се споменава думата "коклицтли", възможно е причината за измирането и на други племена в други региони на Мексико да е същата, казват в заключение учените.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...