17 февруари 2017 г.


Археолози от университета в Тел Авив откриха в глинени съдове от древния Йерусалим и околностите му следи от анормални изменения в силата на магнитното поле на Земята, съобщава Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учените изследвали няколко керамични съда, открити на различни археологически обекти в Израел. Кога са били изработени съдовете, е установено въз основа на печатите на юдейски царе върху тях - между VIII - II век пр. н.е.

Учените предположили, че съдовете първоначално били произвеждани в Тел Сокхоф, където процесът на изпичане, при който се намагнитва материалът, позволява в глината да се съхранят данни за посоката и интензитета на магнитното поле по онова време.

Намагнитването на керамичните съдове било анализирано с помощта на магнитометър. Резултатите показали, че силата на магнитното поле постепенно намалявала 6 века.

Това съответства на заключенията на други археолози. Специалистите обаче установили също, че в края на VIII век пр.н.е. напрегнатостта на магнитното поле достига изключително високи стойности и след това намалява с 30% за 30 години.

По мнението на учените, резултатите от изследването им ще дадат възможност да се разработят геофизически модели, които имитират подобни процеси, като например взаимодействието между ядрото и мантията на Земята.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...