29 януари 2017 г.


Десетки хиляди архивни документи на британския крал Джордж III бяха направени публично достояние в интернет, разкривайки негови писма, есета и детайли относно шпионската му мрежа. Близо 33 000 е броят на страниците, които са публикувани от Кралския архив и които дават подробна информация за краля, който управлява повече от всеки английски или британски монарх преди него (от 1760 до 1820г.).

И макар и историята да си го спомня като "лудия крал, който изгуби Америка", документацията показва, че всъщност той е бил "изключително комплексна личност, ангажиран енциклопедист и силно информиран монарх".

"Да видиш оригиналните документи е безкрайно завладяващо", споделя пред ВВС Оливър Ървин, библиотекар в Кралския архив. "Можеш да усетиш страстта, личността, притесненията и триумфите на индивиди, които стоят зад истински значими събития. Това може изцяло да промени перспективата на човек по отношение на историята."

Крал Джордж III се възкачва на трона през 1760 година като крал на Великобритания и крал на Ирландия. След 1 януари 1801 година, до края на живота си той е и пръв крал на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. Никой преди него не е управлявал толкова дълго, а след него рекордът принадлежи единствено на кралица Виктория и Елизабет II.


При управлението на Джордж III Великобритания и Ирландия са обединени, образувайки Обединеното кралство. По същото време обаче Великобритания губи много от своите колонии в Северна Америка, които образуват нова независима федерация — Съединените американски щати (САЩ).

Интересен факт е, че "Декларацията за независимостта" дори го обявява за лично отговорен за политическите проблеми на Съединените щати, без да обвинява нито Парламента, нито министрите.

Джордж III страда от умствено заболяване, считано днес за следствие от порфирия. Именно заради пристъпите му на ментална нестабилност, буйстване и халюцинации той получава прозвището "Лудия крал". След поредната криза през 1811 г. най-големият му син Джордж, принц на Уелс, започва да управлява като принц-регент. След смъртта на баща си той го наследява под името Джордж IV.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...