28 януари 2017 г.


Съдейки по артефактите от археологически находки, животът в Китай по време на управлението на династията Хан (206 г. пр.н.е. - 220 г.) е представлявал колоритна смесица от банално познатото и ежедневно, до най-изтънчени прояви на ексцентричност. В края на следващия месец в музея за азиатско изкуство в Сан Франциско ще бъде открита изложбата "Гробници и съкровища", в която ще бъдат показани предмети, намерени при разкопки в периода 1995 - 2011 година в провинция Дзянсу, в района на съвременен Шанхай. През това време са изследвани древни 2000-годишни гробници на аристократи, представители на управленския елит и владетели. Изложбата поставя акцент върху изящните предмети, изработвани от безценния за китайците нефрит.

Сред находките, които ще бъдат изложени, са артефакти представящи културата и изкуството. Но в изложбата ще може да се видят и предмети от бита: от безценни кани за вино от нефрит и обикновени керамични съдове, нощни гърнета и "гъби" за баня, до бронзови фалоси и анални стимулатори от нефрит.


През онази епоха нефритът е най-почитаният "материал". На практика е смятан за безценен, защото се вярва, че красотата и чистотата му са в състояние да предпазват от духовно и телесно разложение. Нефрит е използван, за да се изработват "погребални костюми" за тленните останки на свръхбогатите представители на елита - създавали ги от стотици малки плочки нефрит, съшити със златни нишки.
Но балсаматорите използвали и нефритови тапи, с които се опитвали да "предотвратят загубата на витални есенции" от телата на починалите.

"Запушалки от нефрит са използвани, за да бъдат "запечатни" телесните отвори и да се задържат в него телесните есенции, които могат да изтекат след смъртта. По принцип, става дума за запазване на чи, а най-важният отвор е устата и в нашата експозиция имаме чудесен пример за печат за уста във формата на цикада", разказва Фан Джан, уредник на предстоящата изложба.

Но извън темите за смъртта и отвъдното, елита на династията Хан в никакъв случай не може да бъде определен като "задръстени аристократи". По време на разкопките са открити два артефакт, представляващи кухи бронзови фалоси, използвани по време на секс, като "подобряващи усещанията". Открити са и изящни съдове за вино, което е още едно свидетелство, че древните са плащали дължимото на желанията на тялото и че отдаването на удоволствия е играело важна роля в културата и бита на китайския елит.


Фан Джан допълва, че "подобни бронзови "вибратори" са сравнително редки находки, но далеч не са непознати; от време на време в елитни гробници се намират такива предмети. Без никакво съмнение са създавани с практична цел и можем да предполагаме как точно са използвани, съдейки по различията в основите им. Изработвани са изключително по поръчка и вероятно някога са били снабдени с кожени или копринени ремъци, чрез които да се закрепват при използването им. Не съвсем ясно дали са предназначени за носене от мъже или жени - изобщо не са тежки - макар че един от фалосите, съдейки по това, че има куха основа и няма пръстен, вероятно е принадлежал на мъж, още повече, че е открит в царска гробница".

Артефактите са лежали недокоснати около две хилядолетия в древните гробници. След като са открити от археолозите, те вече са готови да бъдат показани пред широката публика. Изложбата "Гробници и съкровища" ще бъде открита на 17 февруари в музея за азиатско изкуство в Сан Франциско и ще може да бъде посетена до 28 май.

https://www.youtube.com/watch?v=wzbUfe6Za0s

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...