29 януари 2017 г.


Когато започват разкопките на градовете, затрупани по време на изригването на вулкана Везувий, откритите разкошни вили, прекрасни фрески и златни накити затъмняват всичко друго. Но в наши дни, археолозите могат вече спокойно да фокусират вниманието си на далеч по-безинтересни неща. Например, боклукът от антични времена.

През последните няколко години специалистите са се заели систематично да проучват уличните боклуци, "боклукчийските кошчета и казани" в Помпей и съседните селища, затрупани от лавата на Везувий. Целта им е да разберат как римляните са се отнасяли към вещите си. Находките са много добре запазени, което дава възможност отблизо да се запознаем с всекидневния живот на жителите на античните градове.

В един от селските домове, например, недалеч от Помпей, готварската печка в дома е толкова наблъскана с пепел и мазни останки, че създава впечатление, че никога не е била почиствана. "Човек остава с впечатлението, че собствениците са били като съвременни млади момчета, живеещи в общежитие", коментира Теодор Пеня, професор от Калифорнийския университет в Бъркли, който ръководи "боклукчийския" проект в Помпей.

Откритото в складовото помещение, намиращо се до кухнята, също не прави по-различно впечатление. Например, разкривена бронзова кофа, която вероятно е използвана за вадене на вода от кладенеца, намиращ се наблизо до дома. В същото помещение са открити гърнета с нащърбени краища и тенджера с толкова много пукнатини, че е можело да се строши във всеки един момент. Хората обаче са пазили тези вещи, ползвали са ги и не са ги изхвърляли.


И друг пример за пестеливост на местните жители: във ферма, недалеч от Помпей, където някога са приготвяли вино, археолозите откриват хиляди амфори, в които виното е транспортирано. На много от тях има следи от поправки и, както личи по всичко, са били подготвени отново да се използват. Изобщо, когато археолозите започват внимателно да проучват уличните боклуци, очакванията им са, че ще попаднат на много фрагменти от стъклени съдове, които са изработвани за съхранение на парфюми, например. Такива осколки обаче почти не са открити и това вероятно се дължи на факта, че парчетата от счупените флакони може да са събирани, за да бъдат претопени и използвани за направата на други стъклени предмети.

Разбира се, би било крайно да се твърди, че жителите на Помпей са били отявлени привърженици на идеята за рециклиране на отпадъците. Но те действително са се отнасяли към имуществото си с голямо внимание. И това, че са ползвали керамични и други предмети от бита дълго време, поправяли са ги и са търсели начин да използват за друго вече счупените вещи, прави жителите на Древен Рим много по-различни  от съвременните хора.


Изследването на предметите, използвани във всекидневието от отдавна напуснали този свят хора, ги прави "по-близки до нас". Когато гледаме глинен съд или маслена лампа, върху които са останали отпечатъци от пръстите на майстора, който ги е създал преди хилядолетия, усещаме как тази частица от миналото ни свързва с древния свят и започваме да откриваме отговори на въпроси, които преди това просто не сме се сещали да си зададем, пише в заключение USA Today.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...