3 януари 2017 г.


В нощта на 3 срещу 4 януари ще е максимумът на първия за годината метеоритен поток Квадрантиди. При ясно време се очаква да се наблюдава "звезден дъжд" с по около 100 метеорита на час. Луната все още нараства, а след полунощ ще се скрие зад западния хоризонт, така че светлината ѝ няма да пречи на желаещите да се насладят на гледката.

Първи явлението описва италианецът Антонио Брукаласи, наблюдавал Квадрантидите на 2 януари 1825 година. По-късно цикличността на метеоритния поток е доказана от професионални астрономи.

Наименованието си потокът е получил заради мястото, откъдето видимо "падат звездите" - съзвездието Настенен Квадрант. Това съзвездие е наречено в чест на астрономическия инструмент, използван от Тихо Браге, представляващ гигантски квадрант. Но в научните среди съзвездието не се налага и по-късно не е включено в официалния списък на съзвездията, приет през 1922 година.

Международния астрономичен съюз поделя звездите на Квадрант и ги разпределя към съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес. Но заради метеоритния поток, наименованието на "изчезналото" съзвездие остава в астрономията.

Обикновено метеоритните потоци се пораждат от микроскопичните частици, оставащи след преминаването на комети, но при Квадрантидите това не е точно така. В миналото са изказвани предположения, че "родителката" на потока е прекратила съществуването си. Но през март 2003 година е открит астероидът (196256) 2003 ех1, който е фрагмент от комета. От него са и прашинките, които в началото на януари всяка година озаряват небето, когато попаднат в атмосферата на Земята. Така се пораждат ярките и бързи Квадрантиди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...