11 януари 2017 г.


Рано сутринта в понеделник, докато хората по източното крайбрежие на САЩ си правят сутрешното кафе, подготвят децата си за училище и себе си за началото на работната седмица, в небесата над планетата ни прелита скален къс с големината на десет етажна сграда.
Астероидът, каталогизиран като 2017 AG13, е забелязан едва миналата събота от телескопи на Университета в Аризона, част от проекта Catalina Sky Survey, съобщава Slooh.

Специалистите оценяват размерите на астероида между 15 и 34 метра. Прелетял е на разстояние два пъти по-малко от това до Луната и се движи със скорост 16 километра в секунда. Този тип обекти вече се класифицират като NEO (абревиатура от английското near-Earth object), и няколко специални проекта се опитват да картотекират всички "малки" скали, които се носят в близкото до Земята пространство.


Обектът се движи наистина много бързо и в момента на максималното приближаване до Земята - 7:47 часа на 9 януари 2017 г. - дистанцията между него и планетата е малко по-голямо от половината дистанция до Луната, казва Ерик Фелдман, астроном от Slooh. На практика обектът е прекосил орбитите на две планети - на Венера и на Земята.
Какво би се случило, ако астероидът се беше "забил" в атмосферата ни?
Според симулатора на колизии с астероиди, разработен от специалисти на Университета Пардю и наричан "Impact Earth!", сблъсъкът не би бил чак толкова зловещ, колкото звучи на пръв поглед.

Ако порестата 35-метрова скала навлезе под ъгъл от 45 градуса спрямо Земята, симулаторът предвижда тя да приключи пътя си като впечатляващ взрив в атмосферата и фини частици, които евентуално да достигнат до повърхността (освен ако не бъдат изпепелени във взрива). Взривяването на обекта би освободило енергия, еквивалентна на взривяването на около 700 килотона тротил - или казано с други думи, десетина пъти по-мощен взрив от атомната бомба, взривена над Хирошима.


Но тъй като взривяването ще се случи на височина поне 15 километра над повърхността, то и ефектът от него не би бил много голям; вероятно само звукът от взривната вълна би се чул на повърхността, въпреки тежкият градски трафик.
Подобни неща се случват веднъж на около 150 години, сочат наблюденията.

Но според Slooh, 2017 AG3 е приблизително със същите размери като астероида, който се разруши в небето над Челябинск през 2013 година. Това навежда на мисълта, че ефектът от навлизането му в атмосферата може да е много сходен - включително потрошените прозорци и леките повреди по някои сгради.

И все пак, не бива да се приема, че близкото прелитане на астероида е някакво изключително рядко събитие. Всъщност, само през януари още 38 подобни на 2017 AG3 астероиди ще "профучат" край планетата ни, сочат данните на програмата на NASA Near Earth Object Program, чиято задача е да наблюдава за близко прелитащи обекти.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...