18 декември 2016 г.


Физици са опитали да намерят "научно" обяснение на това, как Дядо Коледа успява да достави всички подаръци навреме, как успява да се вмъкне през комините и защо никой не успява да го види и чуе, когато пристигне.

За да успее да раздаде навреме в Коледната нощ подаръците на около 700-те милиона деца по света, на добрият старец му се налага да се движи със скорост от 10 милиона километра в час. Като се отчетат разликите в часовите пояси, общо разполага с 31 часа, за да си свърши работата. Изводите са на специалисти от Университета в Ексетър (Великобритания).

Според физика Кети Шийн, съществуването на Дядо Коледа лесно може да се обясни с помощта на Специалната теория на относителността, разработена от Айнщайн през 1905 година. Например, според думите на учените, високата скорост на придвижване му позволява да намалява размера си и така да влиза през комините, носейки обемистия чувал с подаръци.

Учените подготвят специална рождественска лекция за деца, на която да ги запознаят с основни закони на физиката по начин, който малчуганите биха били в състояние да разберат. Една от шегите им е свързана с това, че за да развива феноменалната скорост, Дядо Коледа се нуждае от гориво. От което следва, че е почти задължително да му оставят под елхата парче пай и моркови за елените.

Специалната теория на относителността освен това постулира, че в движещо се с висока скорост тяло всички процеси протичат по-бавно. С този ефект може да се обясни бавното стареене на Дядо Коледа, както и неговото дълголетие.

С помощта на доплеровия ефект пък учените обясняват защо никой не успява да чуе звънчетата от впряга му с елени. Всичко опира до това, че с приближаването на шейната, честотата на звука от звънчетата се увеличава и наблюдателят започва да чува все по-висок тон (нагледно в часовете по физика този ефект се илюстрира с примера от сирените на движеща се кола). Аналогично и неизбежното "хо-хо-хо" с приближаването на Дядо Коледа става с все по-висок тон и в един момент, заради високата скорост, звукът от звънчетата и поздрава на добрия старец напълно надхвърля звуковия диапазон, който човешкото ухо може да възприеме.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...