11 декември 2016 г.


Поведението ни зависи много от времето през денонощието. Един от любопитните примери за тази зависимост е описан в статия за списание Cognition. Авторите на публикацията са анализирали над един милион шахматни партии, запазени в електронни бази данни.

За всяка партия изследователите са отчитали два фактора: колко време изразходват играчите за обмисляне на ходовете и доколко всеки ход е бил полезен за достигане на желания изход, тоест, доколко ходът е значим за победата. Различните партии са изиграни по различно време през денонощието. Някои играчи предпочитат ранните сутрешни часове, други пък са по-активни вечер.

Обаче, без значение какъв тип играч е бил зад дъската - ранобудник или "сова", и при сутрешните, и при вечерните шахматни партии е забелязана обща тенденция: при сутрешните двубои се наблюдава склонност към повече обмислен и безопасен в стратегически план начин на игра, докато при вечерните скоростта на изиграване на ходовете се забързва средно с 2,5%, а самите ходове стават по-рисковани.

От това авторите на изследването правят извода, че поне в някои отношения, сме по-склонни да сме предпазливи и разумни в ранните часове на деня, докато към края му разумът се "изморява" и отстъпва място на поемането на повече рискове. И това се случва независимо от индивидуалните ни денонощни "разписания", според които се причисляваме или към "ранобудните пилета" или "среднощните бухали".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...