3 ноември 2017 г.


Най-известните полюси на Земята, разбира се, са географските: Северният и Южният - местата, където се събират всички меридиани. Географите обаче признават и други точки за полюси.
Магнитните полюси, например, са условни точки, в които магнитното поле на Земята е насочено точно под ъгъл от 90 градуса спрямо повърхността. Едната от тези точки се намира в Северния Ледовит океан, другата - в Южния океан. Те постоянно се преместват, за разлика от географските полюси и не са противоположни един на друг, защото магнитното поле на планетата е асиметрично.

Освен това съществуват и т.нар. полюси на недостъпността. Те са интересни най-вече на пътешествениците, защото да достигне до тях човек наистина не е лесна задача.

В паковите ледници на Северния Ледовит океан, на най-голямата възможна дистанция от всяка суша, се намира Северният полюс на недостъпността. Разстоянието от него до географския Северен полюс е 661 км, до нос Джон Бароу на Аляска — 1453 км, а до най-близките острови Елсимиър и Земя на Франц Йосиф има по 1094 км.


За Южния полюс на недостъпността няма точно определено местоположение; това следва да е точка в Антарктида, която е най-отдалечена от крайбрежието на Южния океан, но засега учените не са постигнали единодушие как следва да се възприема понятието "крайбрежие" по отношение на този регион от Земята.

Континенталният полюс на недостъпността е място на сушата, което се намира на най-голяма дистанция от океаните. За Евразия това е точка, намираща се в северната част на Китай и е с координати 46°17′ северна ширина и 86°40′ източна дължина (Всъщност, този полюс на недостъпността на практика не е чак толкова "недостъпен", защото се намира в непосредствена близост до град Сиядзъгайсян). Разстоянието от нея до най-близката брегова линия е 2645 км.

И накрая, съществува Океански полюс на недостъпността, който се намира в Тихия океан в точка с координати 48°52′ южна ширина и 123°23′ западна дължина. Наричат го още и "точка Немо" (Point Nemo) — в чест на героя от романите на Жул Верн. Това е най-отдалеченото от суша място сред океанските простори. Най-близо разположената суша до "точка Немо" е необитаемият атол Дюси, който обаче се намира на цели 2688 км. Местоположението на Океанския полюс на недостъпността е определено през 1992 година от инженера-изследовател Хрвойе Лукатела, който прилага един от първите методи за компютърно моделиране при изчисленията си.

Атолът Дюси - най-близката суша до "точка Немо" - 2688 км. 
Това е толкова недостъпно място, че почти не се срещат представители на фауната: силните течения позволяват да оцеляват само бактерии. Поради тази причина, много от космическите агенции, както пише ВВС, използват този участък от океана като място за "погребване на космически отпадъци": смята се, че това няма да нанесе никакви щети на природата и човек.
"точка Немо" вече се е превърнала в "място за вечен покой" на стотици отработили своето време космически апарати и детайли.

Има и още една интересна връзка на "точка Немо" с космоса. Тя се състои във факта, че Международната космическа станция периодично се превръща в "най-близката суша" до Океанския полюс на недостъпността, а това се случва, когато МКС прелита над този участък от планетата на височина само около 400 км.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...