31 октомври 2017 г.


Приравняването на календарните системи на древните цивилизации към съвременния календар е сложна задача. Затова историците търсят такива събития, за които могат да се установят точните дати, когато са се случили. Затъмненията са подходящи кандидати за точни събития, тъй като науката може да изчисли точно кога са се случили. Ново приложение на този метод може да установи момента на завладяване от израелтяните на ханаанската земя, а вероятно и периодите на царуване на важни за историята египетски фараони.

В библейския текст се разказва за как Исус Навин отправя молитва, след като печели битка и израелтяните завладяват част от ханаанската земя:
„Иисус извика към Господа в оня ден, в който Господ (Бог) предаде Аморея в ръцете на Израиля, - след като ги изби в Гаваон, и те бяха избити пред лицето на синовете Израилеви, - и каза пред израилтяните: спри се, слънце, над Гаваон, и ти, месечино, над Айалонската долина!
И слънцето се спря и месецът стоя, докле народът отмъстяваше на враговете си. Нали това е писано в книгата на Праведния: слънцето стоеше сред небето и не бързаше да зайде почти цял ден? “ (Книга на Исус Навин 10:12-13)
Това описание нарушава много закони на физиката, а в по-късни времена точно този пасаж е използван от църковните власти, за да оборят тезите на Коперник, и да защитят схващането, че Слънцето обикаля около Земята.

Професор Стър Колин Хъмфрис от Университета в Кеймбридж обаче твърди, че оригиналният текст на иврит може да се тълкува и като описание на това, че слънцето е спряло да свети, а не, че е спряло да се движи. С други думи, да се разказва за слънчево затъмнение. И други учени са достигали по-рано до същото заключение, но не са успявали да идентифицират подходящото по време слънчево затъмнение.

В публикация за Astronomy and Geophysics, Хъмфрис посочва, че древните не са правели разлика между пълните и пръстеновидните слънчеви затъмнения, които се наблюдават, когато Луната се намира в онази част от орбитата си, където е твърде далеч, за да закрие изцяло слънчевия диск. Хъмфрис е изчислил, че пръстеновидно слънчево затъмнение се е наблюдавало от територията на Средния Изток в късния следобед на 30 октомври 1207 г. пр.н.е. Ако предположението на професора е вярно, то това може да се окаже най-старото затъмнение, документирано в източници, макар че има и няколко други по-стари кандидати, които също се базират на оспорвани преводи на древни текстове.

Подобно явление със сигурност би се превърнало в история, разказвана сред местните жители, които до този момент не са ставали свидетели на нещо такова; още повече, ако се е случило и вероятно е променило развръзката на важна битка.

Изчислената от Хъмфрис зона, от която в късния следобед на 30 октомври 1207 г. пр.н.е. Слънцето се е виждало като пламтящ огнен обръч, затъмнено от лунния диск 
Хъмфрис свързва затъмнението и с египетската хронология чрез известен гранитен монумент, на който е описан военен поход на фараона Мернептах в Ханаан, в това число и победата му над израелтяните. Смята се, че тази връзка може да се приеме за потвърждение на присъствието на израелтяните в този регион. Хъмфрис смята, че затъмнението съвпада с военната кампания на Мернептах, откъдето може да се заключи за периода на неговото царуване, както и за това на непосредствения му предшественик – Рамзес Велики.

Разбира се, заключенията на Хъмфрис са отворени за дебат и проверка, дори и ако се приеме, че пасажът в Книга на Исус Навин се отнася до описание на слънчево затъмнение. От една страна, изчисляването на затъмненията, случили се преди 1000 г. пр.н.е. се смята за относително точно, заради малките изменения във въртенето на Земята. Още повече, че допусканията на Хъмфрис за египетската времева линия изискват похода на Мернептах в ханаанската земя да съвпада с датата на затъмнението.

Библейските сказания обаче не позволяват египтяните да срещнат в Ханаан израелтяните толкова рано; вероятното им стълкновение няколко години по-късно също е възможно, което прави посоченото от Хъмфрис затъмнение само ориентировъчно по отношение калибрирането на египетските датировки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...