14 октомври 2016 г.


Находки в известния погребален комплекс говорят за чуждоземно влияние и кръвопролития след смъртта на първия китайски император.

От откриването на теракотените статуи в Северен Китай преди четири десетилетия досега археолозите са намерили цяла армия от теракотени фигури, изработени в човешки ръст. Но това не е единствената тайна, погребана там. Смайващи открития може да доведат до пренаписване на историята на великия владетел, по чиято заповед са създадени глинените  воини, за да го придружават в отвъдния живот и да охраняват мястото му за вечен покой. Радикална нова теория допуска, че творци "от далечни земи" са обучавали местните майстори-каменоделци, пише ВВС.

Първият китайски император Цин Шъхуанди оставя след себе си наследство, което го прави особено значима за китайската история фигура. Императорът почива през 210 година пр.н.е., но за времето на своето властване успява да подложи под обща власт враждуващите от дълго време преди това по-малки царства. С началото на обединението на Китай под негова власт се слага край на феодалните отношения в Поднебесната. Започва и градежа на  Великата китайска стена, която и днес е свидетелство за мощта на създадената от него държавна структура.


Но най-фрапиращото от начинанията му е открито през 1974 година, когато фермери случайно попадат на странни глинени фигури, докато дълбаели кладенец край старата китайска столица Сянян. Разкопките изваждат на бял свят огромен погребален комплекс, за който се споменава още в хрониките на китайския историк Сима Циен, писани около век след кончината на Първия император. В три големи изкопа са намерени хиляди воини, изработени от теракота, чиято задача - според вярванията на китайците - е да придружават и служат на Шъхуанди в следващия му живот. Дотогава в Китай не е откривана подобна по мащабите си находка. Един от основните въпроси, които възникват веднага след намирането на Теракотената армия е, откъде царските велможи и творци са почерпили идеята за създаването на грандиозната армия?

Според експерти, това са фигури на акробати, в които ясно се вижда гръцко влияние
Учените събират множество доказателства, които водят до доста противоречиви заключения. В погребалния комплекс са намерени статуи, за които специалистите твърдят, че са теракотени образи на акробати. Намерени са бронзови фигури на патици, лебеди и жерави, а във всичко това изследователите виждат гръцко влияние върху изработката им.  В подкрепа на тази противоречива теза - за гръцка намеса, е и фактът, че на мястото са намерени скелети с европеидна ДНК.

"Красавицата от Лулан" - 3800-годишна мумия на жена с европеидни черти, открита в Таримския басейн
Всичко това поражда нова теория: вдъхновението за глинената армия вероятно е дошло от чуждоземни творци. Потегляйки от елинизираните територии на Западна Азия и пристигайки в Китай 1500 години преди Марко Поло, гърците вероятно са обучили местните майстори, които изваяли скулптурите за гробницата на императора. Така най-общо звучи новата идея, която учените лансират.

Миниатюра от "Милионът" на Марко Поло. Книгата е издадена още докато Марко Поло е жив, а след това многократно е преиздавана
Въпреки интелигентността и мощта на Първия император, той не успява да създаде такава държавна машина, която да осигури наследяването на трона от най-големия му син. Провалът в наследяването има катастрофални разрушителни последици. Според специалистите, въпросът за наследяването на властта довежда до поредица от кървави разправи вътре в царския двор и в крайна сметка, само пет години след смъртта на Шъхуанди, създадената от него империя отново се разцепва. На династията е сложен край и на нейно място се утвърждава династията Хан, властвала до 220 година от нашата ера.

В черепа на млад мъж е открита заседнала стрела от арбалет. Възможно е това да е бил някой от принцовете, убит по нареждане на свой полубрат в кървавата разправа за наследяването на трона на Цин Шъхуанди
Археолозите твърдят, че са открили доказателства, сочещи, че завземането на властта е било по-брутално от известното досега. Открити са група скелети, погребани с атрибути, причисляващи ги към императорското семейство - мъже, вероятно синовете на императора. Единият от черепите недвусмислено показва, каква е била съдбата им. Той е с дупка от стрела с метален връх. Предполага се, че е изстреляна отблизо от арбалет. Експертите изказват предположението, че е възможно това да са останките на млади принцове, които са били екзекутирани по нареждане на някой техен по-амбициозен брат, който се е опитвал да подсигури трона за себе си.

2 коментара:

  1. Какви гърци 2000 г. пр. Хр.? Тогава те едва са дошли в Атика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кое ви кара да мислите, че става дума за 2000 г. пр.н.е.? Цин Шъхуанди почива 210 г. пр.н.е. - време, когато и Елада е преминала през върха на разцвета си.

      Изтриване

Може да ви е интересно...