15 октомври 2016 г.

Дяволската кула в Уайоминг
Физици от Германия са открили тайната на формиране на природните шестоъгълни колони от Пътя на великаните в североизточна Ирландия и Дяволската кула в щата Уайоминг, САЩ. За резултатите от изследванията си те разказват в статия за списание Physical Review Letters.

Дяволската кула е природен феномен от вулканичен произход, извисяващ се на 386 метра над околния пейзаж. Пътят на великаните също е с вулканичен произход. Двата обекта представляват съвкупност от базалтови колони, които са с почти правилна шестоъгълна форма.

В разработката си немските учени моделират условията за изстиване на вулканична лава и нагледно показват процеса, по който са се формирали колоните в САЩ и Ирландия, приемайки тази правилна геометрична форма. За целта учените са проследили динамиката в охлаждането на лавата, както и появата и разпространяването на пукнатините в изстиващата материя.

Физиците са изчислили енергията, необходима за равномерното разпределяне на лавата. В началните етапи на охлаждането й на повърхността и са се образували пукнатини, довели до формирането на правоъгълни колони (такива и сега може да се видят по Пътя на великаните и Дяволската кула).
Пътят на великаните, Ирландия
Понататъшното охлаждане на лавата се съпровожда с разпространение на пукнатините от повърхността в дълбочина. При това, от гледна точка на разходваната енергия, пукнатините е по-лесно да се образуват не под прав ъгъл от 90 градуса една спрямо друга (както е при правоъгълните колони), а под ъгъл от 120 градуса (както е при шестоъгълните колони).

Едновременното групово разпространяване на пукнатините довежда до това, че в колоните от правоъгълни се превръща в шестоъгълни. В последващия етап лавата вече е достатъчно изстинала, за да се прекрати разпространението на пукнатините и да спрат деформациите във формированията, които днес виждаме – Пътят на великаните и Дяволската кула.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...