15 октомври 2016 г.

Фотографът Айко Джонс снима водните лилии в езерото Cedar Lake, когато с периферното си зрение улавя носещ се във водата “черен облак”. Покрай него преминава пасаж от попови лъжички.

“Не очаквах да видя подобно зрелище. Все едно голямо ято птици прелита през гора, но всичко се случва в пълна тишина. Малките амфибии се движеха толкова бързо и бяха толкова многобройни, че цялото представление все едно продължи цяла вечност”, споделя впечатленията си фотографът.

Събирането на поповите лъжички в пасажи е не само нормално, но и необходимост. В компанията на връстниците си личинките се чувстват по-уверени, по-бързо растат и се превръщат в жабки. Положителен ефект върху развитието им обаче има само събирането на едно място на връстници. Присъствието в пасажа на по-големи “батковци” напротив, забавя развитието на по-младите личинки.

В пасажите личинките или си образуват “блъсканица”, плувайки хаотично в различни направления, или пък координират действията си, подобно на поведението на риби в голям пасаж. През деня, в нагретите от слънцето участъци от водоемите личинките се събират в пасаж и заедно се хранят, а през нощта се пръскат из целия воден басейн. Ако върху пасажа падне тъмна сянка, което в повечето случаи означава приближаването на хищник, поповите лъжички без да чакат покана се пръскат в търсене на място да се скрият.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...