14 септември 2016 г.


По време на разкопки в неолитното селище Чаталхьоюк , което се намира в централната част на Анадола в Турция, археолози са открили "униклна" изцяло запазена женска скулптура, съобщава турското Министерство на културата и туризма.

Статуетката е с височина 17 сантиметра и тежи около един килограм. Специалистите я наричат уникална, заради това, че се е запазила изключително добре, както и заради майсторството, с която е изработена. Първоначалните оценки сочат, че е изработена между 7500 и 5500 г. пр.н.е., пише dailysabah.

Фигурата е изработена от мраморен къс и се смята, че е използвана в ритуали. Открита е от международен екип археолози, работещи на мястото под ръководството на  работещи професор Иън Ходър, антрополог в Станфордския университет в САЩ.


Чаталхьоюк е най-големият и най-добре запазен открит досега неолитен град, чиято история започва преди повече от 9000 години. През 2012 година останките от неолитното селище са вписани в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.

"Чатал Хююк  е предмет на изследвания вече повече от 50 години. Учени от цял свят са идвали на място, за да проучват пейзажа от сгради, простиращ се на огромна за епохата си територия; да намерят следи от живота на онези праисторически хора и техните забележителни умения в създаването изящни произведения на изкуството. От 1993 година на място се извършват разкопки от международен екип учени, които работят в рамките на проекта Catalhoyuk Research Project. Задачата им е да проучват, систематизират и консервират находките от неолитното селище, а заедно с това да разкриват и още подробности за живота на хората в онова далечно време", пише официалният сайт на проекта.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...