14 септември 2016 г.


Учени от Асоциацията по астрономия в провинция Чако миналия уикенд са открили в Аржентина 30-тонен метеорит. Съобщение за находката публикува сайта La Nacion.

Марио Вескони, президент на Асоциацията, казва пред аржентинския вестник Clarin: "За нас беше голяма изненада. Метеоритът, който открихме, беше закопан на 5 метра дълбочина. Диаметърът му е почти 2 метра".
Авторите на находката са кръстили гостенина от небесата "Gancedo meteorite". Теглото му е 30 800 килограма. Но това са предварителни замервания и тепърва предстои метеоритът да бъде точно премерен и изтеглен.


Находката е направена в местността, която местните наричат Кампо дел Сиело, което в приблизителен превод означава "Небесно поле" или "Поле на небесата". Регионът се намира на границата между провинциите Чако и Сантяго дел Естеро, на северозапад от столицата на Аржентина, Буенос Айрес. Цялото поле е осеяно с метеоритни кратери. Предполага се, че преди около 4 000 години над това място се е "излял" метеоритен дъжд. Най-големите кратери, видими на повърхността, са с диаметър 115 и 91 метра.


Според информация на повечето местни медии, ноовоткритият метеор е вторият по големина, макар че няма официални данни за 37-тонният "рекордьор", който някои твърдят, че е намерен на същото място преди години.
В световен мащаб, най-големият откриван до момента метеорит се намира в Намибия. Наречен е “Hoba” и е с тегло от 60 тона. Смята се, че е паднал на Земята преди около 80 000 години.


Разбира се, местните власти оценяват значимостта на откритието от научна гледна точка, но също така изразяват надежди, че гостът от небесата ще даде тласък и на местната туристическа индустрия.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...