30 септември 2016 г.

Европейската космическа мисия „Розета” завърши днес с програмирана катастрофа на сондата върху кометата 67P, „Чури” или Чурюмов-Герасименко. Така приключи една епична космическа одисея.

АФП предлага десет от ключовите числа, които описват проекта:
- 7,9 милиарда километра: Общото разстояние, изминато от „Розета” от старта й с ракетата „Ариана” 5 от Куру във Френска Гвиана. Тя трябваше да измине 6,5 милиарда километра по пътя на "космическия билярд”, за да достигне до Чурумов-Герасименко.

- 12 години, 6 месеца и 28 дни е времето, което е измина от старта на „Розета” на 2 март 2004 г. Мисията, която по график трябваше да продължи до декември 2015 г., бе удължена до 30 септември 2016.

- 786 дни е времето, прекарано от сондата край комета 67P. Тя я придружи в пътя й край Слънцето до 13 август 2015 г., а след това я последва в отдалечаването й от нашата звезда.

- 720 милиона километра: Разстоянието, на което „Розета” се намираше от Земята в четвъртък вечерта, когато получи инструкция да се насочи към кометата.

- 19 км: Това е височината на „Розета” над повърхността, което трябва да измине до сблъсъка с „Чури” в петък на обяд.

- 14 часа: Продължителността на спускането на сондата до програмираната катастрофа върху кометата.


- 40 минути: Времето, което отнема на сигнала от Розета, за да достигне Земята.

- 100 кг: Това е теглото на „Фила” (Philae), кацналият на повърхността на кометата модул, който има размери на перална машина и тежи 100 кг на Земята. На кометата е 1 грам. „Розета” е около 3 тона.

- 1,4 милиарда евро: Разходите за мисията „Розета”, одобрени през 1993 г. от Европейската космическа агенция (ЕКА).

- 500: Броят на учените и инженерите, пряко участващи в проекта. „Розета“ (Rosetta) имаше два основни компонента - сондата „Розета“ и спускаемият апарат „Фила“ (Philae). През август 2014 апаратът "Розета" влeзe в стабилна орбита около кометата и на 12 ноември 2014, макар и с отклонения от предвидената процедура, „Фила“ се позакрепи върху повърхността на кометата и така стана първият управляван от хора от Земята апарат, който каца на комета от Слънчевата система, припомня БГНЕС. Заради недостатъчна осветеност апаратът не успя да удовлетвори всички очаквания, но като цяло мисията се смята за успешна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...