24 август 2016 г.


Комитетът по туризъм и национално наследство на Саудитска Арабия излезе със съобщение, в което се твърди, че екип от техни археолози, съвместно с учени от университета в Оксфорд, са открили човешка кост, датираща отпреди 90 000 години. Находката е направена край град Тайма в северната част на Саудитска Арабия. Откритата кост е част от среден пръст и ако бъде потвърдена възрастта ѝ, ще е доказателство за тезата, че човек е започнал разселването си от Африка поне 30 000 години по-рано, отколкото се предполага досега.

Според общоприетото мнение, човечеството прави първото си пътуване извън Африка преди около 60 хиляди години – т.е. около 140 000 години след появата на Homo sapiens. Затова и изказването на саудитския принц Султан бин Салман бин Абдул Азиз пред Френската академия за изящни изкуства, в която той обявява за новата находка, е като студен душ за общоприетата теория.

Защото подобна находка не само ще е най-древната човешка останка, откривана някога, а и защото ще трябва да се пренапише историята на разселването на вида ни. Трябва обаче да се подчертае, че ако бъде доказана датировката на костта, хипотезата за “изхода от Африка” ще е под голям натиск, заради факта, че Homo sapiens е достигнал до Арабския полуостров много по-рано, отколкото хипотезата допуска. Въпреки това, откритието по никакъв начин не подкрепя изказването заместник-министъра на Комитета по туризъм и национално наследство на Саудитска Арабия Али ал Габан, според когото реликвата е свидетелство, че човешкият вид датира отпреди 325 000 години.


Находката обаче може да помогне на учените в уточняване на маршрута, по който първите хора са поели, след като са напуснали Африканския континент. В момента по този въпрос господстват вижданията на две основни школи; някои учени смятат, че предците ни са навлезли в Азия през Египет и Синай, докато други виждат маршрута през Етиопия и Саудитска Арабия.

По-древни човешки кости от находката от Саудитска Арабия не са откривани никъде другаде по света. Но на много места по света са откривани останки на отмрели други видове от рода Homo. За момента най-старата находка е челюст, заедно с цял ред зъби, която е намерена в Етиопия и възрастта ѝ е определена на 2,8 милиона години. Все още обаче учените трябва да уточнят на кой от ранните човешки видове е принадлежала челюстта, тъй като едновременно притежава характеристики както на Homo habilis (Сръчен човек), така и на Australopithecus afarensis (Африкански австралопитек).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...